"Alsof ze nog steeds op reis zijn"

VADER SLACHTOFFER DOET PAKKENDE GETUIGENIS TIJDENS HERDENKING BUSONGEVAL SIERRE

De Sint-Lambertuskerk in Heverlee liep volledig vol.
Vertommen De Sint-Lambertuskerk in Heverlee liep volledig vol.
In een volle Sint-Lambertuskerk in Heverlee werden gisterenavond de slachtoffers van de busramp in Sierre herdacht. De Sint-Lambertusschool verloor op 13 maart 2012 zeven leerlingen, een leerkracht en een begeleidster bij het verschrikkelijke ongeval in Zwitserland.

"Sebastian, Clara, Bavo, Sarah, Victor, Sonya, Joaquin, Frank en Monique...Blijf hun namen gedenken", sprak deken Dirk De Gendt tijdens de plechtigheid.


Als je huilt omdat je vanbinnen pijn hebt, komen er toverdruppels en daar kan de tranenfee iets heel bijzonders mee...Met die troostende woorden ging in de Sint-Lambertuskerk in Heverlee de herdenkingsviering voor de slachtoffers van de busramp in Sierre (Zwitserland) van start. Het verschrikkelijke busongeval -vandaag exact drie jaar geleden- heeft immers diepe wonden nagelaten bij de kinderen en de ouders van de Sint-Lambertusschool in Heverlee. Gisteren deelden ze allen hun verdriet met de nabestaanden van de negen slachtoffers die nog lang niet vergeten zijn en ook nooit vergeten zullen worden in de Sint-Lambertusschool. Deken De Gendt benadrukte voor een volgelopen kerk dat ook de slachtoffers uit de Lommelse school en de twee buschauffeurs nooit vergeten mogen worden, al stonden de namen en de foto's van de negen slachtoffers uit de Sint-Lambertusschool uiteraard centraal op het altaar.


"Sebastian, Clara, Bavo, Sarah, Victor, Sonya, Joaquin, Frank en Monique...Blijf hun namen gedenken", sprak deken De Gendt troostende woorden. Ook de juffen Monika en Joyce benadrukten dat de namen van de slachtoffers nooit vergeten mogen worden. "Noem hun naam. We denken nog elke dag aan hen. Hun naam is in ons hart. Hen noemen geeft ons leven. Noem toch hun naam", klonk het ingetogen.

Deken Dirk De Gendt leidde de viering.
Vertommen Deken Dirk De Gendt leidde de viering.

Muziek

Opvallend was ook dat er veel ruimte was voor muziek, met een grote inbreng van de leerlingen van de Sint-Lambertusschool. Een kinderkoor, de violisten van Wilfried Van Gorp, Elize op piano, zangeres Sarah met het nummer 'Say something',...een viering voor en door de leerlingen van de Sint-Lambertusschool om de mensen te gedenken die zo plots uit hun leven werden gerukt door een fatale speling van het lot.

Een jongen gedenkt in zijn eentje de slachtoffers.
Vertommen Een jongen gedenkt in zijn eentje de slachtoffers.

Applaus

Ook Edward, de papa van slachtoffer Sebastian, nam het woord tijdens de viering. "Het is nu drie jaar geleden. Het is alsof de kinderen op reis zijn en wij nog steeds wachten op hun thuiskomst. Het doet pijn... Als iets niet belangrijk is dan doet het geen pijn, maar dit is wel belangrijk en het doet wel pijn. Ik denk elke dag aan Sebastian. We gaan nu samen op een soort pelgrimsreis naar Sierre om rust en vrede te vinden. Ik wil iedereen bedanken om onze kinderen nooit te vergeten."


Na de viering barstte er nog tot twee keer toe een luid applaus los bij de aanwezigen in de Sint-Lambertuskerk als symbool voor het gedeelde verdriet voor de immense leegte die Sebastian, Clara, Bavo, Sarah, Victor, Sonya, Joaquin, Frank en Monique hebben achtergelaten in de schoolgemeenschap van Sint-Lambertus in Heverlee. Vandaag worden er ook nog ballonnen opgelaten aan het herdenkingsmonument voor de slachtoffers aan de Sint-Lambertuskerk. Daarna gaan de nabestaanden samen met deken De Gendt naar Sierre voor een stil moment op de plaats van het verschrikkelijke busongeval.


13 maart 2012 zal altijd een zwarte bladzijde blijven in de geschiedenis van de Sint-Lambertusschool maar bij elke herdenking zal er een wit laagje worden toegevoegd aan het zinloze verlies van negen mooie levens. Noem toch hun naam, zoals juf Monika het zo treffend verwoordde. Sebastian, Clara, Bavo, Sarah, Victor, Sonya, Joaquin, Frank en Monique...Om nooit te vergeten.

Herdenkingsviering Sierre in de Sint-Lambertuskerk in Heverlee.
Vertommen Herdenkingsviering Sierre in de Sint-Lambertuskerk in Heverlee.