"6 plaatsen op evenement als Beleuvenissen... Om te huilen"

BEPERKTE VOORZIENINGEN VOOR ROLSTOELGEBRUIKERS ZETTEN KWAAD BLOED

Begeleidster Kristel (links) en Katrien zijn niet te spreken over de beperkte voorzieningen voor rolstoelgebruikers op de Beleuvenissen.
Foto CBL Begeleidster Kristel (links) en Katrien zijn niet te spreken over de beperkte voorzieningen voor rolstoelgebruikers op de Beleuvenissen.
"Dit is echt om te huilen", zegt Katrien Poppe. Zij is rolstoelgebruiker en wou met haar vriendin Kristel Pues uit Kessel-Lo het concert van Hooverphonic tijdens de Beleuvenissen meepikken. Toen ze zich informeerden bij de organisatie, vielen ze steil achterover van de beperkte voorzieningen voor rolstoelgebruikers. Er waren er slechts zes op het platfrom.

Katrien Poppe (54) uit Dworp belandde op 18-jarige leeftijd in een rolstoel. Hoewel het leven er niet makkelijker op werd, bleef ze niet bij de pakken zitten. Als muziek- en technofanaat gaat ze naar I Love Techno of pikt ze een concert mee, trekt ze samen met haar vriendin Kristel Pues uit Kessel-Lo een dagje naar zee en als we haar aan de lijn hebben, zijn de dames aan het shoppen. Om te bekomen van wat ze meemaakten tijdens Beleuvenissen.


"Kristel liet me weten dat Hooverphonic op 21 juli naar de Beleuvenissen komt en vroeg of ik mee wilde gaan. Ik heb geen seconde geaarzeld. 'Dit wil ik niet missen. Ik boek al een taxi om naar Leuven te komen. Informeer jij al hoe het zit voor rolstoelgebruikers', liet ik ik haar weten", vertelt Katrien.

Zónder plekje begeleider

Kristel is beroepshalve begeleidster van andersvalide mensen die al dan niet rolstoelgebruikers zijn en zelfs naast haar uren brengt ze dus tijd door met vrienden en vriendinnen die in een rolstoel zitten. "Voor een concert zoals dat van Hooverphonic waarvan je weet dat de Oude Markt zal vollopen en dus alle 10.000 staanplaatsen zullen ingenomen worden, zijn maar zes plaatsen voorzien voor rolstoelgebruikers, zónder een plekje voor de begeleider welteverstaan. Er is zelfs meer plaats op mijn terras. De toegang tot het podium van de rolstoelgebruikers is enkel bereikbaar via de Krakenstraat, zowat de steilste verbinding naar de Oude Markt. Probeer die kasseistraat maar eens op te rijden met een rolstoel. Zou het niet beter zijn om rolstoelgebruikers via de Parijsstraat te laten gaan? Als klap op vuurpijl kan je dan niet eens niet reserveren. Kom je aan en zijn de amper zes plaatsen ingenomen? Pech."

Gentse Feesten

Katrien gaat verder: "Dit is echt om te wenen. Die amper zes plaatsen buiten beschouwing gelaten: gaat u graag naar een concert met vrienden om dan ergens anders te gaan staan? Nee? Wel, ik ook niet. Wat heb ik met onbekenden naast mij? Hiermee maak ik voor de zoveelste keer mee dat ik als rolstoelgebruiker niet meetel in deze maatschappij. Ik ben van Gent. Met de voorzieningen die er daar zijn voor rolstoelgebruikers tijdens de Gentse Feesten, daar kunnen ze in hier Leuven een puntje aan zuigen."


Kris Peeters, coördinator van Beleuvenissen reageert: "De toegangsweg van en naar de Oude Markt is enkel mogelijk via de Krakenstraat. Maar bij de Beleuvenissen zijn onze begeleiders altijd aan te spreken om te helpen waar nodig."

Nog nooit allemaal gebruikt

Steven Dusoleil, Leuvens directeur Communicatie en Stadsmarketing, vult verder aan. "Er zijn 6 zeer goede zitplaatsen voor mindervalide personen. Die zijn tot op heden nog nooit allemaal tegelijk gebruikt. Moest het toch gebeuren dat deze plaatsen volzet zouden zijn, dan kunnen nieuwe plaatsen worden voorzien op het moment zelf. De begeleiders kunnen plaatsnemen op, voor of naast het verhoog indien er ruimte is, zodat ze in rechtstreeks contact staan met de persoon die ze begeleiden. Deze regeling wordt zo getroffen om misbruik te voorkomen."