"15 pintjes op een cantus, maar dat is niet verplicht"

21-JARIGE JAN-BAPTIST STAAT AAN HOOFD VAN ALLE LEUVENSE STUDENTENCLUBS

De nieuwe 'eerste minister' van de Leuvense studentenclubs komt uit Oostende.
Foto Benny Proot De nieuwe 'eerste minister' van de Leuvense studentenclubs komt uit Oostende.
Voortaan staat een jonge student uit Oostende aan het hoofd van alle Leuvense studentenclubs. Jan-Baptist Polfliet licht toe wat een 21-jarige zedenmeester, notariszoon, wielrenner, student en redder bezielt om zo'n gewichtig engagement aan te gaan.

"Een 'Ad Fundum !", weergalmde vorige week door de grote zaal van het Studentenconvent in Leuven. Daar werd Jan-Baptist Polfliet uit Oostende verkozen tot de nieuwe senior seniorum.


"Eigenlijk ben ik nu zowat de eerste minister van de Leuvense studentenclubs", verduidelijkt de kersverse studentenleider trots. Jan-Baptist is amper 21 en start dit academiejaar met zijn masteropleiding Toegepaste Economische Wetenschappen in Leuven. Tegelijk is hij dus ook preses van het Leuvense Seniorenconvent. "Ik moet toegeven dat ik niet vaak naar de les ga. Niet dat ik na een cantus de hele dag in bed blijf liggen, maar het studentenclubleven is wel energie- en tijdrovend. Gelukkig stopt het clubjaar net voor de blokperiode."

Zedenmeester en senior

seniorum. Voor wie nooit in een studentenclub heeft gezeten zijn dat vreemde begrippen. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

"Als zedenmeester ben ik vooral tijdens de cantussen actief. Ik moet er op toezien dat iedereen zich naar de voorschriften heeft gekleed, dat de opdrachten naar behoren worden uitgevoerd en zorgen dat het stil is als het stil moet zijn. Maar ook dat de straffen worden uitgevoerd. Een voorbeeld ? Als iemand van de studenten een meisje heeft 'binnengedaan' dat niet van de mooiste is, of een meisje dat een ander clublid al heeft 'gehad', dan krijgt die een aantal extra pinten om op te drinken."

'Ovam'

"Mijn taak als senior seniorum is een stuk ernstiger. Daarbij sta ik aan het hoofd van alle Vlaamse studentenclubs in Leuven. Ik zorg ervoor dat er geen zaken naar buiten komen die niet kunnen en bemiddel met de stad Leuven bij eventuele problemen. Ook wanneer iemand een nieuwe club uit de grond wil stampen, heeft die daar mijn goedkeuring voor nodig en moet ik er over waken dat ze de waarden en tradities respecteren."

Bij hun wijding krijgen alle studenten een 'schachtennaam'. Die van jou luidt 'Ovam', zoals de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Vertel!

"Tijdens de ontgroening kreeg ik enkele drinkopdrachten, die ik in het midden van een vijver moest uitvoeren. Ik stond aangeschoten tot aan mijn middel in het water toen een voorbijganger me berispte dat we er niet mochten zwemmen, waarop ik de legendarische woorden uitsprak : 'Wij zijn van Ovam en komen de bodem controleren.' Sindsdien ga ik dus door het studentenleven als 'Ovam'."

Zijn die cantussen nog steeds zo'n wilde braspartijen als vroeger ?

"Laat me stellen dat we niemand verplichten om boven zijn mogelijkheden te drinken. We laten de schachten soms afzien, maar niemand mag in het ziekenhuis zou belanden. 15 pintjes mag, maar het moet niet. Het mag ook niet de bedoeling zijn dat het lidmaatschap van een studentenclub resulteert in slechte resultaten."

Traditiegetrouw zijn in Leuven mannen- en vrouwenclubs gescheiden. Komen jullie dan nooit samen?

"We organiseren vaak 'gemengde' cantussen en ontmoeten elkaar uiteraard tijdens het uitgaan. Maar vooral de galabals zijn het moment om te 'verbroederen' met onze zusters. Op zaterdag 18 november organiseren we overigens met Moeder Oostendse het Galabal der Kust. Dat vindt plaats in de Bagatelle, vlakbij de Hippodroom, dus aan iedereen: kom maar af!"