Leren én werken bij chemiereus BASF

Dertig scholieren uit de richting Chemische Procestechnieken zijn gestart met een proefproject duaal leren. In hun zevende jaar TSO lopen ze vijftien weken mee op de werkvloer van in totaal twaalf bedrijven. Grootste 'werkgever' in het project is chemiereus BASF in de haven. Die gaat negen jongeren opleiden.

Matthew Van Dyck (19) kreeg van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) de cursussen die hij en zijn medestudenten moeten doorkauwen. Matthew, uit Burcht, volgt les in Sint-Carolus in Sint-Niklaas. Hij kijkt geweldig uit naar de ervaring die hij bij BASF zal kunnen opdoen. "Ik heb een secundair diploma Chemie behaald. Die opleiding bezorgde me een goede basis. In drie jaar - of langer - hoger onderwijs heb ik niet zo'n zin. Met een zevende jaar kan ik binnen tien maanden gaan werken."

De vijftien weken praktijk worden verdeeld in drie blokken. Frank Beckx, topman van chemiefederatie Essenscia, noemt het duaal leren een win-win voor de scholen, de leerlingen en de ondernemingen. "Dit is een opleiding op maat van de arbeidsmarkt in een realistische werkomgeving."

Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt duaal leren nu een noodzakelijke sprong van het beroeps- naar het technisch onderwijs. "Later kunnen we zelfs naar het hoger en algemeen vormend secundair onderwijs gaan."

Drie scholen met Chemierichtingen doen mee: het PITO in Stabroek, Don Bosco in Haacht en Sint-Carolus in Sint-Niklaas. BIj de bedrijven zijn dat onder meer BASF, Monsanto, Borealis, EVonik en Indaver. (PHT)

Matthew Van Dyck voelt zich nu al een beetje BASF-medewerker.
Philippe Truyts Matthew Van Dyck voelt zich nu al een beetje BASF-medewerker.