Zaak rond vervuilde lucht in zwembad De Merel na acht jaar eindelijk behandeld: “Ademhalingsproblemen nadat kinderen ‘bommetjes’ in het water doen”

Patrik en Sara Vleminx met het arrest van het hof aan de deur van het zwembad.
Foto Jerome Gielkens Patrik en Sara Vleminx met het arrest van het hof aan de deur van het zwembad.
Acht jaar nadat zwemmers voor het eerst klaagden over de luchtkwaliteit in zwembad De Merel in Leopoldsburg, heeft de correctionele rechtbank zich gebogen over deze veelbesproken discussie. “Er zijn toen zwemmers ernstig ziek geworden, dat staat buiten kijf”, onderstreept advocate Elise Vanlommel namens de burgerlijke partij.

Het was penningmeester Patrik Vleminkx van de plaatselijke zwemclub die in 2013 naar de rechtbank stapte omdat verschillende leden van zijn club last hadden aan de luchtwegen. Alles draaide om een reeks feiten die startten begin 2011. ”Bij de renovatie is een lekkende overloopbuis hersteld met siliconenlijm die eigenlijk niet mag gebruikt worden in zwembaden. De lijm reageerde met chloor. Als het water niet bewoog, stopte de reactie, maar toen de lijm weer nat werd, vulde de zwembadruimte zich weer met vervuilde lucht. Pas na veel klachten en ziekteverschijnselen werd de zaak bekeken”, legde Vleminkx destijds uit in onze krant. In 2012 werd het probleem verholpen door de plaatsing van een nieuwe luchtzuivering. 

Nadat de raadkamer van Hasselt eind 2016 besloot dat de gemeente Leopoldsburg en de vzw Sportaccommodaties buiten vervolging stelde, kwam de zaak voor het hof van beroep. Daar werd de klacht ontvankelijk verklaard. Uiteindelijk werd de zaak gekwalificeerd als onopzettelijke slagen en verwondingen. Twee ambtenaren werden gedagvaard voor verwonding van personen door gebrek aan voorzichtigheid.

26 slachtoffers

De klachten hielden onder meer irritaties in aan de ogen en keel, alsook vermoeidheid, benauwdheid, hoesten, ontstoken neusslijmvliezen… In totaal waren er 26 slachtoffers. Enkele slachtoffers moesten jarenlang aan de medicatie en de zwemclub viel uit elkaar en moest opnieuw beginnen in Beringen”, is Vleminx duidelijk. “Er werd geen enkele deugdelijke maatregel genomen”, aldus advocate Vanlommel. “Beklaagden waren op de hoogte, zij waren aangeduid door de gemeente om de zaak op te volgen en hadden de schepen of het stadsbestuur moeten inlichten. Er werd geen enkele expert gecontacteerd.” Er wordt één euro provisioneel gevraagd en de aanstelling van een deskundige als de rechtbank de burgerlijke partij gelijk geeft. De procureur vorderde geen straf, eerder vroeg hij ook al de buitenvervolgingstelling. 

Jan Swennen, die de beklaagden verdedigt, vindt dit geen zaak voor de correctionele rechtbank. “Het gaat over de luchtkwaliteit. Als er in het bad wordt gespeeld, komt er in hoge mate gebonden chloor vrij. Voor de zwemclub kwamen de kinderen hier en doordat zij ‘bommetjes’ doen, komt die chloor dus gemakkelijker vrij. Nadien wordt er in het diep gedeelte aan competitiezwemmen gedaan. Zij ademen volop de lucht in. De gebonden chloor gaat intussen neerzakken tot net boven het wateroppervlakte, wat problemen geeft. Er werd wel degelijk maatregelen genomen, zoals het bepalen van een maximumaantal zwemmers. Bij een meting kreeg Vleminkx het resultaat schriftelijk en mijn cliënten mondeling. Daarop werd een bijeenkomst georganiseerd, kreeg de zwemclub maatregelen opgelegd en bleef de club deze negeren. Deze twee mensen hebben mee gezocht naar een oplossing en de klachten waren niet van die aard om het zwembad toen te sluiten.”

Voorbestemd voor Olympische Spelen

Voor de twee ambtenaren werd de vrijspraak gevraagd, maar aan de kant van de burgerlijke partij blijft men de meldingsplicht van het duo in twijfel trekken. “De dochter van mijn cliënt (14) was voorbestemd om olympisch te zwemmen. Door maandenlang te zijn blootgesteld aan deze vervuilde lucht is dat nooit gelukt.” Het vonnis volgt op 28 mei.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.