Exclusief voor abonnees

Wouter Beke (CD&V): “De kans dat ik premier word, is bijzonder klein”

Limburgse lijsttrekker voor de Kamer laat doemdenken aan zich voorbijgaan en kiest de weg vooruit

Beke ziet zichzelf niet meteen premier worden. “De kans is bijzonder klein.”
Benoit De Freine Beke ziet zichzelf niet meteen premier worden. “De kans is bijzonder klein.”
Wouter Beke komt de studio binnen zoals het een nationale CD&V-voorzitter betaamt: stipt op tijd, met zelfverzekerde tred en met twee woordvoerders in zijn kielzog. Hij kijkt wat verbaasd naar onze opnamestudio. Aan de verkleedkleren en het opgestapeld speelgoed kun je zien dat de kinderprogramma’s er opgenomen worden. Hij wil er iets over zeggen, maar Noël Slangen is hem te snel af. “Hier ligt nog een wit konijn”, grapt Slangen. “Daar doen wij niet aan mee, geef dat konijn maar aan anderen”, kaatst Beke de bal razendsnel terug.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Wij hebben een zeer goed resultaat behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen. We zijn de grootste partij gebleven én zijn er op heel wat plaatsen op vooruit gegaan”, steekt Beke van wal. “We hebben nu 51 absolute meerderheden, waarvan negen in Limburg, dat had niemand durven dromen. En dat allemaal dankzij de 1 miljoen huisbezoeken die mijn mensen en ik afgelegd hebben. Die gaven ons vertrouwen en maakten ons zelfzekerder. Het enthousiasme was groot met als resultaat deze mooie overwinning.”

Het klimaatdebat wordt sterk gedomineerd door Groen tegenover N-VA. Waar staat CD&V in dat debat?

 “Wij kiezen de weg van de redelijkheid. Aan de ene kant heb je inderdaad links, die doemdenken en doen alsof de wereld zal vergaan. En als je dan vraagt ‘wat moeten we dan gaan doen?’ dan krijg je weinig concreets of betaalbaars. Of ze herhalen hetgeen waarmee we al bezig zijn. Als je de rechtste partijen hoort, dan doet men alsof de economie gaat imploderen en dat de facturen enorm gaan exploderen als ze ook maar één bijkomende maatregel nemen. De enige weg is vooruit als we op het vlak van klimaat onze ambities willen halen. Dat gaat over mobiliteit, innovatie, alternatieve energie, bevoorradingszekerheid en zorgen dat we duurzame gebouwen hebben. Ik heb in Leopoldsburg een van de meest duurzame overheidsgebouwen gezet van heel Vlaanderen.”

De enige weg is vooruit als we op vlak van klimaat onze ambities willen halen. Dat gaat over mobiliteit, innovatie, alternatieve energie, bevoorradingszekerheid en zorgen dat we duurzame gebouwen hebben

Wouter Beke (CD&V)

Is mobiliteit niet de grootste uitdaging waarmee Limburg vandaag geconfronteerd wordt?

 “Zeker. Je moet investeren in openbaar vervoer, en daar hebben we een heel duidelijk plan voor. Veertig procent van de investeringen die Vlaanderen de komende jaren zal doen gaan naar Limburg. Denk maar aan de spoorverbinding tussen Neerpelt en Hasselt, aan de elektrificatie van de lijnen tussen Hasselt en Mol waarmee men nu begonnen is. Dat zijn grote budgetten en daar heeft de stem van een aantal Limburgers in Brussel wel iets mee te maken gehad, als u begrijpt wat ik bedoel. Het ergste wat je kan doen is beginnen twijfelen aan de plannen die je hebt goedgekeurd. Dan heb ik het over het Spartacusverhaal in Hasselt. Als de burgemeester van Hasselt dan zegt ‘ja, daar ga ik nog wel eens even op terugkomen’ dan stel ik mij vragen.”

“Het tweede is de Noord-Zuid verbinding. Groen zegt: ‘We moeten geen kubieke meter beton meer leggen’. Akkoord, we moeten de betonboeren van de jaren 60 niet achterna gaan, die tijd is voorbij, maar we moeten wel slim investeren. De Noord-Zuid gaat niet alleen over de mensen die de verbinding gebruiken, maar ook over de omliggende gemeentes die vandaag enorm veel sluipverkeer te slikken krijgen. We moeten dus investeren en niet voortdurend wat afgesproken is in vraag stellen. N-VA heeft dat gedaan met de Noord-Zuid de voorbije jaren, en doet dat nu met het Spartacusplan. Dat is een slag in het gezicht van al die Limburgers die elke dag opnieuw in de file staan en zich ergeren aan de stilstand in onze provincie.”

Patrick Dewael vertelt ongeveer hetzelfde als u.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jos Plessers

    Ik zou graag Van Grieken eens hebben als premier.Die zijn nog niet aan de macht geweest

  • Victor OOMS

    Dat kan er ook nog bij. Allemaal veel beloven en niets geven doet een Vlaming in vrede leven. Dat zijn wij gewoon en er zal niets veranderen integendeel, nog meer taksen en belastingen.