Schietoefening veroorzaakt eerste heidebrand van het jaar

Hulpverleningszone Noord-Limburg
Hulpverleningszone Noord-Limburg Hulpverleningszone Noord-Limburg
Sinds dinsdagnamiddag woeden er enkele natuurbranden op het militair domein ‘Kamp Beverlo’ in Leopoldsburg.

De rook drijft langzaam af naar Hechtel-Eksel en Kerkhoven. De brandt woedt op het schietterrein waar brandbestrijding uitgesloten is wegens een te groot risico.  “Het oefenen met munitie in volle natuur brengt brandgevaar met zich mee”, klinkt het bij de brandweer. Het risico op ontstaan van bos- of heidebrand is het hele jaar door reëel.

Brandrisico beperken

Voor het Kamp van Beverlo, met haar omvangrijk bos- en heidegebied is brandveiligheid op de schietstanden en oefenterreinen een zeer belangrijke zorg. “De militairen trachten het brandrisico steeds zoveel mogelijk te beperken. Zij nemen hiervoor de nodige preventieve maatregelen. Sporadische branden zijn echter niet altijd uitgesloten.”

Het militair domein dat zich uitstrekt over een groot gedeelte van de gemeenten Leopoldsburg, Hechtel-Eksel en Helchteren, bestaat uit 55 km² in oppervlakte. Hiervan is er 16 km² schietterrein en 33 km² oefenterrein. Slechts 6 km² is bebouwde zone.

De brand zal wellicht ook woensdag nog hinder veroorzaken. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Billy Bob

    Weeral,... Het leger heeft toch zelf ook brandweervoertuigen. Kunnen die gasten niet opkuisen achter zichzelf en na een schietoefening de boel wat in de gaten houden. Ze hebben daar recruten genoeg die wacht staan te houden aan god weet wat. Dat ze er daar een paar neerpoten om tijdig alarm te slaan voor de boel verspreid.

  • johanneke li

    Ik vrees dat het heet zal worden dit jaar! Met zo'n goed weer zo vroeg op het jaar en waterpeil nog steeds beneden de norm!