Leopoldsburg maakt speeltuinen en sportterreinen rookvrij

Leopoldsburg rookvrij met burgemeester Wouter Beke.
Benoit De Freine Leopoldsburg rookvrij met burgemeester Wouter Beke.
Als allereerste gemeente in Limburg ondertekende Leopoldsburg het charter ‘Generatie Rookvrij’. Zo wil de gemeente de jongeren beschermen tegen een rookverslaving. Alle speeltuintjes en sportterreinen worden rookvrij gemaakt en aan rokers wordt gevraagd om op deze kindvriendelijke plaatsen niet meer te roken.

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken, met ernstige gezondheisrisico’s als resultaat. ‘Generatie Rookvrij’, een initiatief van Kom op tegen Kanker, wil dat kinderen in een rookvrije omgeving kunnen opgroeien. Kinderen en jongeren spiegelen zich graag aan hun voorbeelden. Als ze (jong)volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is. Zes Vlaamse gemeenten spelen een voortrekkersrol voor Generatie Rookvrij. Het gaat naast Leopoldsburg nog om Boechout, Mechelen, Harelbeke, Waregem en Zottegem.

Omdat speel- en sportterreinen een gezonde omgeving moeten zijn voor kinderen, worden rokers hier geweerd. Bovendien zal er aan de publieksingangen van de gemeentelijke gebouwen een rookvrije zone gecreëerd worden. Het personeel dat er werkt, zal het goede voorbeeld geven en zelf niet meer bij de publieksingangen roken.

Leopoldsburg rookvrij met burgemeester Wouter Beke.
Benoit De Freine Leopoldsburg rookvrij met burgemeester Wouter Beke.

Een verbod op rokers is er in Leopoldsburg nog niet, de nadruk ligt op sensibiliseren. “We rekenen dan ook op het begrip en de medewerking van de rokers. Er zullen bovendien ambassadeurs aangesteld worden om deze boodschap mee uit te dragen bij de rokers en er zullen ook rookstopcursussen aangeboden worden”, klinkt het bij het gemeentebestuur.

De actie ‘Generatie Rookvrij’ werd gelanceerd tijdens de Buitenspeeldag die plaatsvond aan de jeugdlokalen Moorslede in de Guillaumelaan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.