IN BEELD: Waar rook is, is vuur? Niet bij deze natuurbrandoefening op militair domein

Het lijken wel vlammen, maar in werkelijkheid wordt met gekleurde rook een brand gesimuleerd. Na de regenbui was een vuurtje stoken niet mogelijk.
Karolien Coenen Het lijken wel vlammen, maar in werkelijkheid wordt met gekleurde rook een brand gesimuleerd. Na de regenbui was een vuurtje stoken niet mogelijk.
Donderdag was het militair domein Kamp Beverlo het decor voor een spectaculaire natuurbrandoefening. Door de hevige regenbui in de namiddag bleek het geen eenvoudige klus om het vuur aan te maken. “We hebben uiteindelijk gewerkt met een rooksimulatie”, aldus Martijn Wouters van Hulpverleningszone Noord-Limburg.

De oefening betrof een unieke samenwerking tussen Hulpverleningszone Noord-Limburg, Defensie, Natuur en Bos en de politie. Het heidegebied lag er door de droogte van de afgelopen weken vrij droog bij. De wet van Murphy sloeg genadeloos toe, want juist wanneer er vuur nodig was voor de oefening, viel de regen met bakken uit de lucht. De rooksimulatie zorgde wel voor kleurrijke beelden. “Een ‘echte’ brand is natuurlijk beter voor de oefening van onze mensen en ook realistischer. Nu moesten we een beetje onze verbeelding gebruiken", aldus Wouters. De blushelikopter kon zo - ook zonder brand - even oefenen op het blussen

Brandblusoefening
Karolien Coenen Brandblusoefening

Buitenlandse missies 

Het kamp van Beverlo strekt zich uit over een groot gedeelte van Leopoldsburg, Hechtel-Eksel en Helchteren en heeft een oppervlakte van 55 vierkante kilometer. Daarvan is 16 vierkante kilometer schietterrein en 33 kilometer oefenterrein, de resterende 6 kilometer is bebouwde zone. Het domein bestaat uit een rijk, natuurlijk lappendeken met droge en natte heidegebieden, landduinen en vennen. Militaire eenheden kunnen zich hier doorheen het jaar dus op een realistische manier voorbereiden op buitenlandse missies, of  zoals donderdag op natuurbranden. 

Een beeld van de brandblusoefening.
Karolien Coenen Een beeld van de brandblusoefening.

Altijd een riscio

Volgens Kapitein Pieter Blommé van Hulpverleningszone Noord-Limburg is er in het kamp altijd een risico dat er een bos- of heidebrand ontstaat, doordat er wordt geoefend met munitie. “Daarom is deze samenwerking tussen brandweer en de bevoegde militairen zo belangrijk. Een gedegen training en een goede kennis van het terrein is voor onze manschappen onmisbaar. Met deze oefening, waaraan brandweermensen uit alle verschillende posten van onze hulpverleningszone deelnemen, willen we ons die kennis eigen maken. We hadden al een goede samenwerking met de collega’s van Defensie en Kamp Beverlo en willen die samenwerking nog verder uitbouwen. Dit zal de inzet bij een brandbestrijding op het domein alleen maar vlotter en efficiënter doen verlopen.”

Karolien Coenen

Luitenant-kolonel van Kamp Beverlo Marc De Wagter bevestigt dat brandveiligheid op de schietstanden en oefenterreinen een belangrijke zorg is. “We willen het risico beperkten en nemen preventieve maatregelen, maar sporadisch kan een brandje niet  worden uitgesloten. We hebben nu reeds een vlotte samenwerking met onze collega’s van Natuur en Bos en de Hulpverleningszone Noord-Limburg en deze oefening zal ons nog verder helpen in de toekomst." 

Karolien Coenen
Karolien Coenen
Karolien Coenen
Karolien Coenen
Brandblusoefening
Karolien Coenen BrandblusoefeningReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.