IN BEELD: Militairen geven eerste bloed voor buitenlandse missies

Soldaten geven bloed aan het Rode Kruis.
Benoit De Freine Soldaten geven bloed aan het Rode Kruis.
In Villa Astrid, op het militair domein van Leopoldsburg, hebben enkele militaire donoren vrijdag het eerste bloed gegeven in het kader van een nieuwe samenwerking tussen het leger en het Rode Kruis. Samen gaan het Rode Kruis en Defensie op zoek naar 2.500 nieuwe donoren met bloedgroep O-negatief.

Sinds 1 januari 2019 is het Rode Kruis-Vlaanderen verantwoordelijk voor het inzamelen van bloed voor het Belgische leger. Dat bloed gaat ook mee op de buitenlandse missies van Defensie. 

Vroeger was het leger zelf verantwoordelijk voor het inzamelen van bloed. Dat ‘militaire bloed’ werd gebruikt voor patiënten in het militaire ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek. Bij buitenlandse missies gaat steevast een voorraad O-negatief-bloed mee. Dat is immers de bloedgroep die iedereen mag ontvangen, waardoor de bloedgroeptest vlak voor toediening van het bloed overbodig wordt. Dat spaart kostbare tijd uit, tijd die voor een gewonde soldaat in een oorlogssituatie het verschil kan maken tussen leven en dood. 

Benoit De Freine
Benoit De Freine
Benoit De Freine
Benoit De Freine
Benoit De Freine
Benoit De Freine
Benoit De FreineReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.