"Magneetvissen is levensgevaarlijk"

Brandweerofficier Stefaan Onraedt en een collega tonen een gevonden projectiel.
Foto Tony Van Galen Brandweerofficier Stefaan Onraedt en een collega tonen een gevonden projectiel.
"Levensgevaarlijk", vinden ze bij de brandweer van Leopoldsburg de nieuwe hype van het magneetvissen, die de jongste tijd in het kanaal van Beverlo druk wordt beoefend. Met een zware magneet proberen beoefenaars van deze sport metalen objecten naar boven te hijsen.

De jongste tijd werden in de kanaalkom allerlei metalen voorwerpen opgediept door de zogenaamde magneet- of metaalvissers. Dinsdag nog haalden drie tieners ter hoogte van de feestzaal aan de Vaartstraat een Engelse obus uit de Tweede Wereldoorlog boven, die gelukkig wel onschadelijk was gemaakt. De obus, vermoedelijk afkomstig van een kanon, woog naar verluidt minstens tien kilo. Een week eerder haalde een twaalfjarige aan het clubhuis van jachtclub JKL een (niet ontplofte) Engelse handgranaat naar boven, die vermoedelijk jarenlang op de kanaalbodem had gelegen.

Legergemeente

De vondsten zijn niet helemaal onverwacht. "Leopoldsburg is een legergemeente", zegt brandweerofficier Stefaan Onraedt. "Het kanaal van Beverlo was een bevoorradingsroute voor het leger. Het magneetvissen is echter zeer gevaarlijk en Leopoldsburg is mogelijk al aan een ramp ontsnapt. De kans is immers reëel dat er tuig ontploft en er slachtoffers vallen."

Verboden?

Of magneetvissen al dan niet verboden is, is niet duidelijk. Zelfs bij de Dienst voor de Scheepvaart heeft men geen pasklaar antwoord. "Visvergunningen worden uitgereikt door het Agentschap voor Natuur en Bos", zegt woordvoerder van nv De Scheepvaart Paula Palmans. "Het is voor de eerste maal dat wij met magneetvissen geconfronteerd worden en er bestaat nog geen specifieke reglementering over." (PVMB)