Yannick is opnieuw beste sommelier

Yannick Dehandschutter van Sir Kwinten.
Henk Deleu Yannick Dehandschutter van Sir Kwinten.
Yannick Dehandschutter, sommelier van restaurant Sir Kwinten in Lennik, mag zich voor het derde jaar op rij de beste sommelier van de provincie noemen.

In de verkiezing van de 'Sommelier of the Year' kwam hij als beste uit Vlaams-Brabant naar voren. De organisatie selecteert per provincie een aantal uitmuntende sommeliers. De consumenten mogen hun 'favoriet' aanduiden. Een jury van collega-sommeliers wijst daarna de nationale winnaar aan, en die wordt volgende maand uitgeroepen tot 'Sommelier of the Year'.


Yannick won al drie keer de provinciale titel, maar de nationale titel, die kon hij nog niet wegkapen. "Ik heb wel al enkele andere nationale sommelierwedstrijden gewonnen, maar deze nog niet", vertelt hij. "Misschien heb ik dit jaar meer geluk."


Yannick is al tien jaar sommelier. "Maar ik heb toch een jaar of twee à drie nodig gehad voor ik mezelf een volwaardig sommelier durfde te noemen", zegt hij. Zijn sterkte? "Ik kan goed proeven, maar ik breng ook mijn verhaal goed aan bij klanten. Dan vertel ik een anekdote over de wijnboer die de wijn heeft gemaakt bijvoorbeeld, dat hij het jaar daarvoor net een nieuwe bodem heeft ontdekt, zo van die dingen. Mensen hebben niet altijd zin in de saaie, technische uitleg." Yannick baat restaurant Sir Kwinten uit, samen met zijn ouders.


(JME)