Vlaanderen bedankt Italiaanse helden die Bruegel-schilderij uit handen van dieven hielden

Delegatie van dorpje Castelnuovo Magra bezoekt Pajotse Bruegel-evenementen

Vlaams minister Ben Weyts ontving Daniele Montebello (burgemeester van Castelnuovo Magra) aan het Kasteel van Gaasbeek.
Mozkito Vlaams minister Ben Weyts ontving Daniele Montebello (burgemeester van Castelnuovo Magra) aan het Kasteel van Gaasbeek.
Toerisme Vlaanderen ontving vandaag een delegatie van de Italiaanse gemeenschap uit Castelnuevo Magra. De kerkgemeenschap kwam begin maart in de wereldpers door een opvallende actie. Nadat ze een tip kregen, vervingen ze een schilderij van Bruegel door een replica. Dieven dachten dat ze met de buit van hun leven aan de haal gingen, maar stalen in realiteit slechts een waardeloze kopie.

Het verhaal van de mensen uit Castelnuovo Magra lijkt eerder uit een Bond-film te komen. Begin dit jaar ontvingen ze een tip van de Italiaanse politie: er waren geruchten dat een dievenbende het gemunt had op het doek ‘De Kruisiging’, dat decennialang in de kerk Chiesa di Santa Maria Maddalena hangt. Om de dieven voor te zijn, kwam burgemeester Daniele Montebello, samen met de lokale politie, op een geniaal idee. Ze vervingen het doek door een replica.

Wereldpers

Begin maart sloegen de dieven toe: het schilderij werd uit de kerk gestolen, maar ze wisten niet dat het om een kopie ging. Toen het verhaal naar buiten werd gebracht, schreef de hele wereldpers over de kleine gemeenschap van Castelnuevo Magra. Ook Toerisme Vlaanderen las vol ongeloof het verhaal en besloot de kerkgemeenschap uit te nodigen.

Wafels met slagroom

Van woensdag tot en met vrijdag verblijven een dertigtal Italianen rond het Pajottenland. Vandaag bezochten ze onder meer de Bruegel-expo ‘Feast of Fools’, waar ze door Vlaams minister Toerisme Ben Weyts (N-VA) getrakteerd werden op wafels met slagroom. “Dit is een prachtig initiatief van Toerisme Vlaanderen”, zegt burgemeester Daniele Montebello. “Bruegel zit in ons DNA, in iedere vezel van ons lichaam. Onze actie ging de hele wereld rond, maar we moeten vooral de mensen van de politie bedanken. Zonder hen was dit niet gelukt. Het is een eer om deze Bruegel-tentoonstellingen te mogen bezoeken. Bruegel vormt een belangrijk deel van onze gemeenschap.” Over de kunstroof wil burgemeester Montebello niet veel meer zeggen. Binnenkort gaan ze het kerkje, waar het ‘gestolen’ werk hangt, beter beveiligen. “Maar hoe we het gaan doen, weten we niet. Het kunstwerk werd al eens gestolen. We willen ons erfgoed bewaken, zodat de volgende generaties ook kunnen genieten van Bruegel.”

Minister Weyts trakteerde de Italianen uit Castelnuovo Magra op wafels met slagroom.
Mozkito Minister Weyts trakteerde de Italianen uit Castelnuovo Magra op wafels met slagroom.

Kunstliefhebbers

Minister Weyts vond het een ideaal moment om de dorpsgemeenschap van Castelnuovo Magra uit te nodigen in Gaasbeek. “Het verhaal van deze Italianen bewijst dat de Vlaamse Meesters veel vrienden hebben in de hele wereld”, aldus Weyts. “In het buitenland worden meesterwerken van Vlaamse hand gekoesterd als echte schatten. Dat is ook een troef die we toeristisch kunnen uitspelen.” Stef Gits, woordvoerder van Toerisme Vlaanderen, vindt dat de mensen van Castelnuovo Magra hét voorbeeld zijn van kunstliefhebbers. “Daarom aarzelde Toerisme Vlaanderen niet om de Italiaanse gemeenschap. Niet enkel delen Italianen en Vlamingen de passie voor Bruegel, er is ook altijd een sterke kruisbestuiving geweest tussen de Vlaamse Meesters en Italië.”

Na het bezoek aan Gaasbeek bracht de Italiaanse groep een bezoek aan de Blik van Bruegel in Dilbee. ‘s Avonds mogen ze genieten van een Bruegel-maaltijd. Morgen bezoeken ze Brussel, met onder meer een rondleiding in het Dynastiegebouw, waar de expo ‘Beyond Bruegel’ staat.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.