Veilig met de fiets naar Halle

AANLEG FIETSPADEN IN VAN DER STEENSTRAAT EN LUCKXSTRAAT START DEZE ZOMER

Met de fiets naar Halle rijden, wordt binnenkort een stuk veiliger. Momenteel ligt er nog geen fietspad in de Frans Luckx - en Frans Van der Steenstraat.
Foto Mozkito Met de fiets naar Halle rijden, wordt binnenkort een stuk veiliger. Momenteel ligt er nog geen fietspad in de Frans Luckx - en Frans Van der Steenstraat.
Het fietspadenproject van de gemeente Lennik draait op volle toeren. Komende zomer worden de Frans Van der Steenstraat en Frans Luckxstraat onder handen genomen. Volgend jaar staan de Schapenstraat en Negenbunderstraat op het programma. "Na de administratieve rompslomp is het eindelijk tijd voor de échte werken", aldus schepen Johan Limbourg (Open VLD).

Na Dilbeek maakt Lennik nu ook een inhaalbeweging met de aanleg van fietspaden. Met een eerste grote project in de Frans Van der Steenstraat en Frans Luckxstraat wil schepen van Openbare Ruimte Johan Limbourg de route naar Halle veiliger maken voor fietsers.


"Beide straten - die op mekaar volgen - vormen een belangrijk verbindingspunt naar de scholen van Halle", begint Limbourg. "Aan het begin van onze legislatuur beloofden we om in te zetten op de vernieuwing van fietspaden. Door de administratieve procedure kunnen we nu pas echt beginnen. In mei start Eandis met de aanleg van nieuwe elektriciteits - en gasleidingen. Ook komt er nieuwe verlichting langs de straat. De buurtbewoners zullen binnenkort al enige beweging zien, maar in augustus begint het echte werk met de aanleg van een nieuwe betonweg en een fietspad."


Voor dit project voorziet het gemeentebestuur een budget van 900.000 euro. Tot het begin van de Frans Luckxstraat zal er een fietspad met een breedte van anderhalve meter lopen. Daarna gaat het over naar een dubbelzijdig fietspad van 2,2 meter breed. "De dubbelzijdige fietsweg sluit perfect aan op het fietspad van Elingen. Zo wordt er een perfecte route gevormd voor de fietsers. Door de populariteit van elektrische fietsen moet de infrastructuur veiliger worden. We maakten eerder al een inventaris van alle straten. Daaruit bleek dat de Luckxstraat en Vander Steenstraat in erg slechte staat verkeerden. Daarom beginnen we eerst met die straten op te knappen."

Schepen Johan Limbourg.
Mozkito Schepen Johan Limbourg.

Parkeervakken

Momenteel worden auto's geparkeerd op het voetpad. Dat zal ook in de toekomst veranderen. Na de werken worden afgebakende parkeervakken voorzien.


"Als mensen bezoek hebben, kan men zich makkelijk correct parkeren. Ook voor de rugbyploeg komen er zo'n parkeervakken."


In 2018 moeten de volgende projecten starten. De Schapenstraat en Negenbunderstraat krijgen dan ook een fietspad. De inspanningen van het gemeentebestuur worden ook gewaardeerd door Fietsersbond Pajottenland.

Toejuichen

"Gemeenten beginnen eindelijk in te zien dat het anders moet", zegt voorzitter Marc Van Acker. "Door de elektrische fietsen leggen de mensen grotere afstanden af. Sommige gemeentebesturen verscholen zich achter hun budgetten, maar dat lijkt verleden tijd. We merken in meerdere gemeenten initiatieven om hun fietsinfrastructuur te verbeteren. Projecten zoals in Lennik kunnen we alleen maar toejuichen."