Uitspraak in dossier rond ex-schepen Van Ginderdeuren opnieuw uitgesteld

Filip Van Ginderdeuren.
Mozkito Filip Van Ginderdeuren.
De Brusselse correctionele rechtbank doet pas volgende week woensdag een uitspraak in het dossier van voormalig schepen Filip Van Ginderdeuren. De man riskeert drie jaar cel voor verschillende wanpraktijken, waaronder het verduisteren van geld van kwetsbare personen.

De uitspraak was aanvankelijk voorzien voor 11 maart. Toen werd de uitspraak uitgesteld naar 8 april. Door de coronamaatregelen worden enkel nog uitspraken gedaan voor gedetineerden. Het dossier rond Van Ginderdeuren, die niet in voorlopige hechtenis zit, werd daarom uitgesteld naar vandaag. Omdat het vonnis nog niet klaar is, werd de uitspraak uitgesteld naar 29 april. 

Geld verduisterd

Volgens het parket misbruikte hij zijn functie van voorlopig bewindvoerder voor bejaarden, psychiatrische patiënten of andere mensen die niet meer in staat waren hun eigen geldzaken te beheren. Hij zou hun geld verduisterd hebben. “De politie vond in zijn kantoor duizenden ongeopende facturen, rappels, brieven en aangetekende zendingen in verband met zijn pupillen”, aldus het parket. “Rekeningen van rusthuizen en de huur van appartementen en woningen werden niet betaald, doktersbriefjes werden niet ingediend bij de ziekteverzekering, zodat de pupillen niet terugbetaald werden, en zijn eindrapporten aan de vrederechter stonden vol onregelmatigheden.”

“Niet de intentie”

In een aantal gevallen liet Van Ginderdeuren zelfs na om de vrederechter te melden dat zijn pupil overleden was. Erger is dat de man volgens het parket zijn pupillen ook liet opdraaien voor de nalatigheidskosten die door zijn optreden veroorzaakt werden, en dat hij zich herhaaldelijk geld of eigendommen van pupillen zou toegeëigend hebben. Voor de rechtbank betwistte hij vorige maand de meerderheid van de feiten. “Die feiten gebeurden in het kader van de organisatie van mijn kantoor. Nooit heb ik de intentie gehad om die mensen schade toe te brengen”, sprak hij de rechter toe.