Trajectcontrole in nog eens twee straten

NA VANDENBOSSCHESTRAAT OOK SLIMME CAMERA'S IN SCHAPEN- EN BRUSSELSTRAAT

In Lennik heb je nu al trajectcontrole met slimme camera's (omcirkeld) in de Jozef Vandenbosschestraat.
Mozkito In Lennik heb je nu al trajectcontrole met slimme camera's (omcirkeld) in de Jozef Vandenbosschestraat.
Lennik en trajectcontroles, het blijkt een geslaagd huwelijk te zijn. Want na de Jozef Vandenbosschestraat zijn nu ook de Schapenstraat en Brusselstraat aan de beurt. En daar komen ook nog eens hoogtemeters bij, kwestie van zwaar verkeer uit het centrum te weren.

Vorig jaar installeerde de gemeente Lennik de eerste ANPR-camera's in de Jozef Vandenbosschestraat. Die slimme camera's kunnen niet alleen nummerplaten herkennen, maar ook een trajectcontrole uitvoeren. Even remmen voor de flitscamera is daar dus al geen optie meer. Al schrikte dat lang niet alle weggebruikers af. Per maand werden vorig jaar meer dan duizend bestuurders geflitst, goed voor een totaal van 28 procent hardrijders.


In samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) doet de gemeente daar nu nog een schepje bovenop. Zo komen er twee extra trajectcontroles: in de Brusselstraat en de Schapenstraat. "De trajectcontrole in de Schapenstraat komt er op het lange stuk tussen de Ninoofsesteenweg en de zone 30 van de schoolomgeving", zegt burgemeester Irina De Knop (Open Vld). "Er zal dus in de hele zone 50 trajectcontrole zijn. Buurtbewoners lieten dan ook vaak hun ongenoegen blijken over de onaangepaste snelheid van heel wat weggebruikers." In de Brusselstraat zal er trajectcontrole ingevoerd worden tussen de scherpe bocht in het centrum, en het kruispunt met de Groenstraat.

Mozkito

Hoogtemeters

Beide straten worden ook uitgerust met hoogtemeters. Die moeten zwaar verkeer uit het centrum weren. Niet dat ze vrachtwagens fysiek de doorgang zullen belemmeren, maar chauffeurs die het centrum van Lennik als sluiproute gebruiken om de kilometerheffing te ontwijken, zullen een boete mogen verwachten.


De gemeente Lennik legt 108.000 euro op tafel voor het project. "Maar het Agentschap Wegen en Verkeer springt bij voor de ANPR-camera's in de Brusselstraat", aldus nog De Knop. "Het totale kostenplaatje bedraagt dus 216.000 euro. De gemeente staat wel volledig zelf in voor de kosten van de hoogtemeters. Als alles goed gaat, volgt de installatie in het najaar."


Marc Hellinckx, korpschef van de lokale politie, is tevreden met de nieuwe camera's. Voor hem is de overstap van 'analoog' naar 'slim' dan ook essentieel. "Analoge camera's zijn voorbijgestreefd", klinkt het onomwonden. "Als je camera's dan toch moet vervangen, doe je het beter meteen goed. Zulke ingrepen komen de verkeersveiligheid ten goede. Kijk bijvoorbeeld specifiek naar de Schapenstraat. Daar bevindt zich het Sint-Godelieve-Instituut. Die schoolomgeving wordt meteen een pak veiliger als je even ervoor een trajectcontrole hebt."