Tot 150 kilometer/uur, ondanks trajectcontrole

METINGEN TONEN ONTLUISTERENDE CIJFERS IN ONGEVALGEVOELIGE STRATEN

Een archiefbeeld van een zwaar ongeval in de Joseph Van den Bosschestraat.
Foto Mozkito Een archiefbeeld van een zwaar ongeval in de Joseph Van den Bosschestraat.
Ondanks trajectcontrole rijdt nog altijd 28 procent te snel in de Joseph Van den Bosschestraat, met zelfs uitschieters tot 150 kilometer per uur. In de Gustaaf Van der Steenstraat, waar geen trajectcontrole is, lapt liefst 52 procent de limiet van 50 kilometer per uur aan zijn laars.

De resultaten werden in de voorbije twee maanden verzameld via twee digitale snelheidsborden in de Gustaaf Van der Steenstraat en de Joseph Van den Bosschestraat. Niet lukraak gekozen natuurlijk, want beide straten zijn gevoelig voor verkeersongevallen. Snelheid blijkt daar ook nog eens vaak een rol in te spelen.


Hoewel beide straten een zekere naam hebben, zijn de resultaten ontluisterend. In de Gustaaf Van der Steenstraat reed meer dan de helft sneller dan de toegelaten 50 kilometer per uur. In de Joseph Van den Bosschestraat, waar je ook een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur moet respecteren, reed 28 procent van de weggebruikers te snel. Hier werden ook nog eens pieken van 150 kilometer per uur gemeten, en dat terwijl er twee weken geleden slimme camera's geplaatst werden die een trajectcontrole kunnen uitvoeren. "Dagelijks zien we hier ongeveer 250 overtredingen", zegt korpschef Marc Hellinckx. "En die overtreders worden ook geverbaliseerd, al wordt dat systeem momenteel nog geoptimaliseerd. De statistieken zeggen evenwel genoeg: die slimme camera's zijn broodnodig."

Mentaliteitswijziging

Burgemeester Irina De Knop reageert geschrokken. "Maar de cijfers tonen aan dat de trajectcontrole nodig was", zegt ook zij. "En de digitale informatieborden hebben hun nut bewezen. De politie krijgt wekelijks cijfers over voorbijrijdende voertuigen, waar ze dan hun controles op kunnen afstemmen. Laat het bij deze een waarschuwing zijn: we tolereren geen hardrijders. Er zullen overal extra controles zijn. In de Van der Steenstraat en Van den Bosschestraat zijn al veel ongevallen gebeurd en dat moet gedaan zijn. Er moet een mentaliteitswijziging komen. Er zijn nog te veel bestuurders die zich niets aantrekken van onze inspanningen op vlak van verkeersveiligheid."


Mobiliteitsschepen Yves De Muylder (CD&V) belooft intussen extra maatregelen in de komende jaren. "In samenspraak met de bevoegde instanties zullen er snelheidsremmers komen op bepaalde locaties", zegt hij. Al weet ook hij dat die niet zaligmakend zijn. "Automobilisten ontwijken onze trajectcontrole al door via de Negenbunderstraat te rijden. Daar zijn enkele asverschuivingen, maar toch vlammen ze er door. We kunnen ook niet in alle straten camera's of snelheidsremmers plaatsen. Maar we bekijken wel wat we nog kunnen doen."