Radio Pajottenland maakt comeback

POPULAIRE ZENDER UIT JAREN '80 KOMT NAAR LENNIKSE FEESTEN

Presentatoren Marc Huylebroeck, Paul Schoukens en Geert Vanhassel, samen met schepen van Feesten Yves Demuylder.
Mozkito Presentatoren Marc Huylebroeck, Paul Schoukens en Geert Vanhassel, samen met schepen van Feesten Yves Demuylder.
Radio Pajottenland zal eenmalig terugkeren tijdens de Lennikse Feesten op 20 en 21 augustus. Het radiostation was tijdens de jaren '80 gigantisch populair. "Het wordt een reünie om nooit te vergeten", klinkt het.

Radio Pajottenland was razend populair tijdens de jaren '80. Door het populaire muziekaanbod schakelden veel luisteraars over van de toenmalige BRT naar de vrije radio's. Die haalden in een mum van tijd bijna 50 procent marktaandeel. Ook in Lennik boksten enkele tieners in 1980 een eigen radiostation in elkaar. Eerst werd er uitgezonden met een zelf geknutselde zender vanuit een slaapkamer van één van de medewerkers. Later verhuisde de studio naar een caravan, en ten slotte werd een tuinhuis in de Puttekesveldweg omgebouwd tot een omroepgebouw.

Schuilnamen

Twee dj's van de zender werden al snel befaamd en berucht in de regio: Marc Huylebroeck en Paul Schoukens, destijds beter bekend als dj's Ferry Collins en Paul Nijgh. "Wij verzonnen een schuilnaam, omdat Radio Pajottenland een illegale zender was", vertelt Marc Huylebroeck. "De mensen uit Lennik wisten wel wie ik was, maar het was altijd wel oppassen." Door de gevarieerde muziekgenres op de zender en de interactie met de luisteraars werd Radio Pajottenland razend populair in de streek. "Dat zagen we door het aantal brieven met verzoeknummertjes: postzakken vol. Soms tot 300 à 400 brieven per dag", aldus Huylebroeck. "Nooit eerder werd er radio zo dicht bij de mensen gemaakt. Dat had de BRT niet, en was onze grote sterkte. Het programma-aanbod was ook zeer divers. We maakten radio vanuit het buikgevoel: van countrymuziek tot Vlaamse schlagers. Alles werd er gedraaid waardoor Radio Pajottenland uitgroeide tot een familiezender waar jong en minder jong zijn gading vond."

Een voetbalploeg van Radio Pajottenland met onder meer Raymond Van Het Groenewoud (rechtsonder) en Willy Sommers (derde van rechts, onderaan).
Mozkito Een voetbalploeg van Radio Pajottenland met onder meer Raymond Van Het Groenewoud (rechtsonder) en Willy Sommers (derde van rechts, onderaan).

Vedettenparade

Doorheen de jaren kreeg de radiozender heel wat Vlaamse sterren op de koffie. Zo passeerden onder meer Raymond Van Het Groenewoud, Ann Christy, Willy Sommers en Paul Severs de revue. Allen wilden ze op Radio Pajottenland te horen zijn. "En dat ging soms heel ver", zegt Paul Schoukens. "In de legendarische dancing Hemelberg in Eizeringen organiseerden we een vedetteparade. Maar liefst dertig artiesten traden op die avond. En soms kwamen enkele zangers onaangekondigd in de dancing binnen. Wij maakten hen groot, de BRT niet."


Om de populariteit van de vrije radio's in te krimpen, gedoogde de politiek na verloop van tijd de vrije radio's. Er werden ontzettend veel beperkingen opgelegd. Zo mochten lokale radio's enkel in mono uitzenden en werd het zendbereik beperkt tot 8 kilometer. Heel wat lokale radio's verdwenen, ook Radio Pajottenland. Begin jaren '90 maakte de zender nog een doorstart onder de naam Radio Eva. Maar ook dat signaal doofde langzaam uit op de FM-band. "Heel spijtig, want onze radio was een kweekvijver voor talent", zegt Schoukens. "Onder meer financieel journalist van VRT Michaël Van Droogenbroeck en Sporza-journalist Geert Heremans zetten hun eerste mediastapjes bij ons. Vele anderen vonden later de weg naar de media - of muziekwereld. Ze maakten van hun hobby ook hun beroep. En dat is altijd uniek in het leven."

Glazen huis

Naar aanleiding van een reportage op RINGtv besloten enkele radiomakers om een uitgebreid reüniefeestje te organiseren. Die plannen groeiden echter uit tot een groots opgezette comeback van Radio Pajottenland op de FM-band met alle presentatoren van toen en een vedetteparade. De gemeente was meteen enthousiast over het voorstel. "Intussen hebben we al enkele ronkende namen kunnen strikken", zegt voormalig medewerker Geert Vanhassel. "Onder meer Toast, een Vlaamse band met onder meer Yves Segers, zal eenmalig optreden. En charmezanger Paul Severs sluit zondagavond de feestelijkheden af." Op de Markt zal er een glazen huis gebouwd worden waarin de presentatoren een weekend zullen uitzenden. "Een knipoog naar de Warmste Week van Studio Brussel. Hopelijk komen voormalige presentatoren en Vlaamse sterren een kijkje nemen." Iedereen kan het comebackverhaal al volgen via #ROP op Twitter en via de Facebookgroep 'Radio Pajottenland 105.9'. De week voor de Lennikse Feesten zal de radio al even warm lopen op een plekje op de FM-band.