Lenniks burgemeester De Knop: “Waar haalt Open Vld de pretentie absoluut deel uit te moet maken van volgende regering op basis van de huidige nota?”

Burgemeester Irina De Knop (Open Vld)
Mozkito Burgemeester Irina De Knop (Open Vld)
Lenniks burgemeester Irina De Knop (Open Vld) zegt aangedaan te zijn door de pretentie van Open Vld om absoluut deel uit te moeten maken van de volgende regering. Dat vindt ze al zeker niet kunnen met de huidige nota van Magnette (PS). “Enkel Bart De Wever (N-VA) is aan Vlaamse zijde aan zet om een regering te vormen”, zegt ze.

“Ik verslikte mij bijna in mijn koffie toen ik hoorde dat mijn partij daadwerkelijk overweegt om in een regering te stappen op basis van de nota van Magnette (PS).” Lenniks burgemeester Irina De Knop (Open Vld) is oprecht aangedaan van de pretentie dat haar partij absoluut deel moet uitmaken van de volgende regering op basis van die nota. Voor haar is ook vooral De Wever (N-VA) aan zet om een regering te vormen.

PS is allesbehalve liberaal

“Verantwoordelijkheid nemen, ja, maar dan wel op basis van een sterk inhoudelijk liberaal verhaal”, zegt De Knop. “Op basis van die nota vraag ik mij als liberaal sowieso af wie dat allemaal moet betalen. De geschiedenis en ervaring van met de PS te besturen, leert ons dat die partij geen liberale recepten biedt op economisch vlak en al zeker geen structurele oplossingen biedt. Zij staan voor lastenverhogingen bij de bedrijven en over bijkomende vermogensbelastingen. Meer van hetzelfde dus. Alle maatregelen samen uit de nota Magnette betekenen acht miljard euro aan extra uitgaven.”

Totale koopkracht is de norm

“Ons land heeft dringend nood aan echte economische en financiële hervormingen, aan meer financiële ademruimte voor ondernemers en mensen die hard werken. Niet om de rijken nog rijker te maken, wel om ervoor te zorgen dat kleine ondernemingen kunnen groeien en mensen die werken, financieel kunnen vooruitgaan”, stelt de burgemeester. “Dat is immers de economische rijkdom van Vlaanderen. Daarbij mogen we ons niet alleen blindstaren op lonen: de totale koopkracht is de norm.”

Bart De Wever aan zet

“De vraag is trouwens niet met wie Open Vld in de regering moet stappen. De vraag is wie er aan zet is om een regering te vormen. En dat is aan Vlaamse zijde mister De Wever himself”, is De Knop van oordeel. “Is hij in staat om samen met de PS of de MR een meerderheid te vormen die én een economische en fiscale hervorming doorvoert, snoeit in het overheidsapparaat en tegelijk bijkomend investeert in justitie en politie. En is hij daarnaast in staat om de migratiecrisis om te buigen tot een correcte, menselijke en Europees gedragen migratieaanpak en om sommige bruingebrande overtuigingen van zijn partij daarvoor te laten varen? Is hij bereid om een sociaal liberaal verhaal te schrijven? Pas als het antwoord op alle vragen ja is mag Open VLD overwegen om mee in die regering te stappen.”

“Als liberaal heb ik het helemaal gehad met de koude “ontmenselijkende” migratiepolitiek en retoriek van de N-VA, en met het geblaat van de PS over de hoogte van de uitkeringen. We gaan de migratiecrisis niet oplossen door een muur te bouwen rond België en we gaan de armoede niet oplossen door de uitkeringen stelselmatig te verhogen.”

Grondige hervorming noodzakelijk

“Een federale regering moet haar verantwoordelijkheid neemt om het land grondig te hervormen. We hebben nood aan een verregaande vereenvoudiging van alle mogelijke regelgeving, aan een reële belastingverlaging voor alle inkomensgroepen, aan een afbouw van het staatsapparaat, federaal én Vlaams. Want wat vandaag federaal wordt afgebouwd, wordt morgen op Vlaams niveau weer opgebouwd. Dit doet opnieuw alle mogelijke besparingen teniet. We moeten stoppen om justitie uit te kleden op federaal niveau en impliciet te regionaliseren. We moeten stoppen om een energiebeleid te voeren op 2 fronten, waarbij de regio’s niet verantwoordelijk zijn voor energiebevoorrading en de federale overheid wel verantwoording moet afleggen aan Europa over de mate waarin ze alternatieve energie krijgt opgewekt via de deelstaten.”

Minder verdeeldheid

“Dit land heeft nood aan meer eenheid, niet aan nog meer verdeeldheid. Als de volgende regering die eenheid niet kan brengen, zou Open Vld beter passen. Ik zeg ja aan een federale regering met een menselijker gelaat. Mensen met een beperking of zorgnood zijn vaak onvoldoende geholpen. Onze arbeidsmarkt is zo competitief dat vele mensen er hun plaats niet meer in vinden. Er zijn dus ook sociale hervormingen nodig, waarbij mensen makkelijker van werk kunnen veranderen zonder rechten te verliezen, waarbij ze hun ervaring uit de privé kunnen meenemen naar het onderwijs, waarbij ze arbeid en gezin vlotter kunnen combineren”

Burgemeester Irina De Knop
Mozkito Burgemeester Irina De Knop1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • RENEE VAN DER STEEN

    Omdat Gwendolyn Rutten eerste minister wil worden Mevrouw De Knop.