Kleutertje (4) kritiek na val in kasteelvijver Gaasbeek

Het jongetje viel in de vijver achter het kasteel.
Mozkito Het jongetje viel in de vijver achter het kasteel.
Een leuke daguitstap naar het kasteel van Gaasbeek van de kleutertjes van een Franstalige school uit Anderlecht is op een drama uitgedraaid. De vierjarige C. kwam tijdens het middagmaal in de kasteelvijver terecht. Hij vocht dinsdagavond nog altijd voor zijn leven in het ziekenhuis.

C. had er met zijn vriendjes en vriendinnetjes van 'Les petits Goujons' een prachtige voormiddag opzitten. Onder een stralende zon bezochten ze samen het kasteel van Gaasbeek, waarna de groep 's middags verzamelde in het park. Aan de grote vijver, tussen de bomen en in de schaduw van het kasteel, ging de groep picknicken. Maar bij het ravotten tijdens de lunch sukkelde het jongetje rond 13 uur in het koude water van de parkvijver. Of de begeleiders dit zelf opmerkten, of gealarmeerd werden door andere kleuters is niet duidelijk. 

Gereanimeerd

“Het slachtoffertje werd door de begeleiders uit het water gehaald”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht van de lokale politie en het gemeentebestuur. Snel werd duidelijk dat de situatie ernstig was. “De begeleiders startten meteen met reanimeren.” Ook een voorbijganger met EHBO-kennis schoot te hulp. Een ziekenwagen van de brandweerzone Vlaams-Brabant West was na enkele minuten ter plaatse, een MUG-team uit Halle kwam bijstand verlenen. Het verplegend personeel nam de reanimatie over en diende de jongen zuurstof toe. Toen er opnieuw een zwakke hartslag werd waargenomen, besloot de MUG-arts het kind met spoed over te brengen naar het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette. Daar vocht het jongetje gisteravond nog altijd voor zijn leven op de afdeling Intensieve Zorgen van de kinderafdeling. Hoe de toestand later op de avond evolueerde, is niet duidelijk.

Dramatisch ongeval

Volgens het parket Halle-Vilvoorde staat het vast dat het om een ongeval gaat en er van kwaad opzet geen sprake is. Maar wat er zich precies heeft afgespeeld aan de vijver is nog niet duidelijk. De klasgenootjes, leerkrachten en begeleiders werden opgevangen door twee medewerkers van slachtofferbijstand van de lokale politie. “Het gaat om een dramatisch ongeval en we hopen op een goede afloop”, luidt het nog in het gezamenlijk persbericht van de politie en het gemeentebestuur. “We wensen de naaste familie, de school en de klasgenoten veel sterkte toe.” 

Fabrice Cumps (PS), de Anderlechtse schepen die bevoegd is voor het Franstalig onderwijs, laat weten dat er voldoende aandacht is voor de nazorg. “Alle leerkrachten worden psychologisch bijgestaan en aan het einde van de schooldag werden alle ouders door hen en mensen van de gemeente ingelicht over het incident”, zegt hij. “De lessen gaan de komende dagen gewoon door, maar psychologische bijstand blijft beschikbaar. We vragen de ouders om onmiddellijk aan de school te melden als hun kind het moeilijk zou hebben met de gebeurtenissen.” 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Line Breemersch

  Tegenwoordig gaan alle scholen om de haverklap wandelen in dergelijke domeinen..... de helling is zo schuin, een misstap en je kan niet meer terug, als volwassene kom je er ook niet bij of uit. Kinderen zitten in hun spel en denken niet waar ze lopen... laatst gingen de kinderen nog naar Puyenbroeck, speelden op een speelveld met vijver ernaast, zonder afscheiding tussen, de leerkrachten zijn geen enkele keer komen kijken of tellen, tot ze twee uur later naar huis gingen......

 • Robin Demey

  Inderdaad gevaarlijk met kleuters die nog niet zelfredzaam zijn in het water. Daarom dat wij onze kinderen van jongs af (7 maand tot 1 jaar) leren overleven in het water. Kijk maar op geborenzwemmers punt nl

 • diane roelant

  Persoonlijk vind ik dat het gevaarlijk is met grote groepen toch nog relatief kleine kinderen te gaan wandelen waar veel water is,ben daar vroeger heel veel gaan wandelen met de kinderen en heb me dikwijls die bedenking gemaakt.In een grote groep raak je in de drukte heel snel de contole kwijt over het totaal,als er niet genoeg begeleing is zou dit moeten verboden zijn,het is zo snel gebeurd.Hopelijk komt het kindje er nog door zonder verdere gevolgen,sterkte aan de familie.

 • Ronny Geerts

  Wel kleine schat, vechten moet je. Hopelijk word je snel beter en hou je er niets aan over. Mijn neefje heeft helaas nog een hele lange weg te gaan. Maar we blijven erin geloven

 • Said Sabaouni

  Veel beterschap hopelijk wordt kleine kleuter snel beter. Veel sterkte voor zijn ouders.