Kasteel van Gaasbeek onthult maquette voor slechtzienden

V.l.n.r: Ontwerper Matthias Van Meerbeek samen met Jean-Philippe Derauw van Lions Club Gaasbeek en Luc Vanackere, directeur van het Kasteel van Gaasbeek.
Mozkito V.l.n.r: Ontwerper Matthias Van Meerbeek samen met Jean-Philippe Derauw van Lions Club Gaasbeek en Luc Vanackere, directeur van het Kasteel van Gaasbeek.
Het Kasteel van Gaasbeek heeft voortaan een maquette voor blinden en slechtzienden. Door de maquette kunnen de slechtzienden de omgeving beter visualiseren. De directie van het kasteel wil in de toekomst nog een stapje verder gaan en een kunstwerk voor blinden plaatsen.

De maquette werd gemaakt door Matthias Van Meerbeek, student Industrieel Productontwerp aan Howest. De directie van het Kasteel van Gaasbeek sloeg de handen in elkaar met de gelijknamige Lionsclub, die voor de financiële middelen zorgde. “In 2017 lanceerden we eerder al een uitgebreide kaart, waarbij slechtzienden zich doorheen het park kunnen leiden”, zegt Luc Vanackere, directeur van het Kasteel van Gaasbeek. “Nu komt daar de voelmaquette bij. Slechtzienden kunnen een gedetailleerde beschrijving krijgen door aan de maquette te voelen. Alles is tot in de kleinste details gereconstrueerd. Met dit initiatief willen we het kasteel tot een cultuurcentrum voor slechtzienden maken.” Volgend jaar wil het kasteel uitpakken met een ander initiatief: een kunstwerk op maat gemaakt voor slechtzienden. “Volgend jaar is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel overleed. De bekende kunstschilder blijft, onder meer met zijn bekende ‘Parade der blinden’, het belangrijkste cultureel exportproduct van het Pajottenland. Daarom willen we een levensgroot werk maken van een van zijn befaamde papkommetjes. Slechtzienden zullen het werk kunnen aanraken en zo alles details opnemen. Volgend jaar krijgt het werk dan een vaste plaats op het domein. Het kunstwerk krijgt ook de passende naam ‘Bruegelland’.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.