Huis overspoeld door modder

HEVIG ONWEER ZET VERSCHILLENDE STRATEN EN KELDERS BLANK

Karel De Corte kon zijn inboedel niet redden. De modderstroom liep zijn huis binnen.
Mozkito Karel De Corte kon zijn inboedel niet redden. De modderstroom liep zijn huis binnen.
Een gigantische wolkbreuk zette zaterdagavond verscheidene straten in Lennik en Gooik blank. Heel wat kelders liepen onder water. De woning van Karel De Corte en Simone De Boeck werd het zwaarst getroffen. Het huis werd overspoeld door een modderstroom.

De 77-jarige Karel De Corte zat zaterdagavond aan zijn televisiescherm gekluisterd voor de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Tunesië, toen er plots een hevig onweer losbarstte.


"Dat gebeurde haast gelijktijdig met de hagelbui die losbarstte boven het Koning Boudewijnstadion", zegt De Corte. "Ook hier vielen grote hagelbollen naar beneden, maar dat was niets vergeleken met wat nog zou volgen. Ik zag hoe het water plots aan een sneltempo steeg en vanuit de beek en de velden in de richting van ons huis stroomde. Snel probeerde ik nog wat spullen te redden, maar het water steeg ongezien snel. Er was geen houden aan en stroomde langs overal gewoon binnen."

Heel wat straten in Gooik en Lennik stonden blank.
Mozkito Heel wat straten in Gooik en Lennik stonden blank.

Een grote modderpoel

Het hele gelijkvloers van het koppel, op het kruispunt van de Frans Van Der Steenstraat en de Zwartenbroekstraat, werd omgetoverd in één grote modderpoel. "Hier was niets tegen te beginnen", zegt Karel. "De brandweer is hier wel geweest, maar op dat ogenblik was het water nog aan het stijgen. Pompen was op dat moment overbodig. Het water is via de velden de beek in gekomen. We wonen in een dal waar het water van Gooik en het centrum van Lennik naartoe stroomt. Dat wisten we al toen we hier in 1973 bouwden. Ik heb toen bewust geen kelder onder ons huis gemaakt, net omdat we zo dicht tegen de beek wonen. In al die jaren hebben we nooit water binnen gehad, tot nu."

De vissen in De Corte zijn vijver spoelden mee weg.
Mozkito De vissen in De Corte zijn vijver spoelden mee weg.

Materiële schade enorm

De materiële schade in de woning is enorm. "Het water heeft op sommige plaatsen tot veertig centimeter hoog gestaan", vertelt Karel. "Het stond zelfs in de kasten. In onze living hebben we kamerbreed tapijt liggen, dat is volledig doordrenkt van water en vieze modder. Ook mijn vijver, met meer dan tweehonderd vissen, is geruïneerd. Er zaten een tiental koi's in die elk wel 500 euro gekost hebben. Ik vrees dat ze gewoon weggespoeld zijn door die zondvloed."

Lezer An Vervloet maakte deze foto in Schepdaal.
An Vervloet Lezer An Vervloet maakte deze foto in Schepdaal.

Meer dan 100 oproepen

Burgemeester Irina De Knop kwam zondagmiddag het bejaarde koppel een hart onder de riem steken.


"In totaal zijn er meer dan honderd oproepen geweest bij de brandweer voor het noodweer", zegt burgemeester De Knop. "Karel en Simone kunnen een beroep doen op een noodwoning, maar willen voorlopig liever in hun huis blijven."