Hommeles over verkiezingsbord van burgemeester aan gevel eigen gemeentehuis: “Ik weet niet waar het vandaan komt en dien zelf klacht in”

Dit bewuste verkiezingsbord stond even aan de gevel van het gemeentehuis.
RV Dit bewuste verkiezingsbord stond even aan de gevel van het gemeentehuis.
Het zit er bovenarms op tussen burgemeester Irina De Knop (Open VLD) en oppositiepartij N-VA-Lennik Kwadraat. Reden? Een verkiezingsbord van burgemeester De Knop dat aan de gevel van het gemeentehuis stond. “Machtsmisbruik”, vindt oud-burgemeester Etienne Van Vaerenbergh.

Naast de trappen van het gemeentehuis stond tot vorig weekend een verkiezingsbord van burgemeester De Knop, die op de vijfde plaats staat van de Vlaamse Open VLD-lijst. Het bord is evenwel géén propagandabord voor de komende verkiezingen, maar toch haalt N-VA-Lennik Kwadraat furieus uit. “Dit heb nog nooit gezien in de politiek”, zegt Etienne Van Vaerenbergh, partijvoorzitter van Lennik Kwadraat. “Het gemeentehuis is van iedereen, niet van de burgemeester of een partij alleen. Hoe kan zijn burgemeester van de hele bevolking zijn?”

Oproep tot waardig bestuur

Volgens Van Vaerenbergh stelt burgemeester De Knop een slecht voorbeeld. “Dit is flagrant en tekenend voor de manier waarop De Knop bestuurt”, klinkt het bij N-VA-Lennik Kwadraat. “Als grootste politieke groep in de gemeenteraad roepen wij op tot een waardig bestuur én een respectvolle campagne bij de verkiezingen. Het is eerder uitzonderlijk dat in een kleinere gemeente als Lennik iedere fractie een deelnemer afvaardigt voor de parlementsverkiezingen. Er wordt dan ook verwacht dat ook de andere verkiezingskandidaten van CD&V en Groen in het schepencollege met deze zaak verveeld zitten.”

Klacht tegen onbekenden

Het bord werd meteen na de verklaring van N-VA-Lennik Kwadraat weggehaald. De scherpe uitlatingen van de oppositiefractie schieten in het verkeerde keelgat bij burgemeester De Knop. Zij weet niet waarvan het bord komt. “Ik verneem dat er een bericht wordt verspreid om mijn reputatie te beschadigen”, begint De Knop. “Ik heb geen bord geplaatst op het openbaar domein, en al zeker niet aan het gemeentehuis.” De Knop weet niet wie het bord aan het gemeentehuis geplaatst heeft en dient klacht in tegen onbekenden. Voorts is ze niet te spreken over de manier waarop N-VA-Lennik Kwadraat uithaalt. “Dit gaat heel ver”, vindt De Knop. “Te ver. Dit raakt mij héél hard. Zo voer ik geen campagne. De mensen van N-VA-Lennik Kwadraat gaan wel heel ver om iemand zijn reputatie te proberen beschadigen.”

Verkiezingskoorts

De Lennikse verkiezingskoorts bereikt met dit voorval stilaan zijn hoogtepunt. Tijdens de afgelopen gemeenteraad waren er al pittige discussies tussen meerderheid en oppositie, onder meer over de verschoven zittingsdag van de gemeenteraad. CD&V-schepen Heidi Elpers, die als vierde opvolger op de Kamerlijst staat, tilt niet zwaar aan het voorval. “Niemand heeft het bord gezien, ik heb geen enkele melding binnengekregen”, zegt schepen Elpers. “Tijdens de gemeenteraad heb ik gezegd dat iedere verkiezingsbord op openbaar domein binnen de week weggehaald moet worden. Dat geldt voor alle partijen. Dat N-VA-Lennik Kwadraat hier nu mee uitpakt, lijkt op framing. Het gaat over een bord van de gemeenteraadsverkiezingen, die voor een korte tijd tegen de muur van het gemeentehuis stond. Wij kunnen hier niet zwaar aan tillen, want niemand heeft het bord zien staan.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • chris delanghe

    gasboete geven van 350 eu voor sluikstorten. De subsidies naar politieke partijen is toch met belastingsgeld... Dàt zouden ze dus ook moeten afschaffen en verbieden !!!