Gronckelman doet er dan toch nog eens vijf jaar bij

Schepen Van Ginderdeuren bezegelt de contractverlenging met de Gronckelman.
Foto Mozkito Schepen Van Ginderdeuren bezegelt de contractverlenging met de Gronckelman.
Emiel Walravens (71) zal nog eens vijf jaar gestalte geven aan de figuur van de Lennikse Gronckelman. Zijn plannen om ermee te stoppen, gaan dus even de koelkast in.

De Gronckelman, een lokale versie van de gekende belleman, werd in 2007 in het leven geroepen. De naam verwijst naar Frans-Jozef De Gronckel, een advocaat uit de 19de eeuw die onder meer de naam 'Pajottenland' bedacht. Emiel Walravens geeft de figuur intussen al tien jaar gestalte, maar de jongste maanden twijfelde hij aan een verlenging van zijn engagement. Tot nu. "Ik ben bang dat de Gronckelman samen met mij zou verdwijnen", klinkt het. "Er is niet echt een geschikte opvolger, en uiteindelijk ben ik ook nog altijd graag de Gronckelman. Ik kan het niet loslaten."


Emiel verlengde zijn contract met de gemeente Lennik voor vijf jaar. Daarna is het waarschijnlijk afgelopen. "Wie weet, krijg ik dan een jongere opvolger. De belleman is tenslotte nog altijd een gekend figuur. Tijdens het Belgisch Kampioenschap voor Bellemannen - in juni in Lennik - zakten liefst achthonderd mensen af naar de Markt. Ik ben ook aanwezig op alle grote evenementen. De teksten die ik dan voorlees, bevatten altijd een kwinkslag, maar zijn nooit bedoeld om te kwetsen. Vergelijk me met de nar van de koning - die mag ook niet té veel kietelen met zijn grappen."


Cultuurschepen Filip Van Ginderdeuren is tevreden met de contractverlenging. "De Gronckelman is een kleurrijk figuur in onze gemeente, en wij waarderen het werk van Emiel. We zijn dan ook trots dat hij er nog eens vijf jaar bijdoet." (MEN)