Camera's moeten trucks uit smalle straatjes houden

GEMEENTE IS ZWAAR VERKEER 'OP DOORTOCHT' MEER DAN BEU

Vrachtwagens die de Lennikse straten en baantjes gebruiken om de kilometerheffing op gewestwegen te ontwijken: binnenkort moet dat verleden tijd zijn. De politie en de gemeente zijn het zware verkeer in het centrum beu en hebben plannen op tafel liggen om vrachtwagensluizen met camera's te installeren langs de invalswegen.

Smalle baantjes typeren Lennik. Charmant, maar niet geschikt voor zwaar verkeer. Toch trekken heel wat truckers zich daar niets van aan. Zij vinden er immers een verbinding naar Brussel.

De gemeente trekt zich dat natuurlijk wél aan, en daarom werd nu samen met de politie een oplossing gezocht. "Een vrachtwagensluis langs de invalswegen zou soelaas kunnen bieden", zegt korpschef Marc Hellinckx. "Concreet zouden we op verschillende locaties camera's kunnen plaatsen, die een ingestelde hoogtebeperking controleren. Voertuigen die boven die beperking komen, zullen geregistreerd worden. En zo weten we meteen ook hoelang ze in Lennik blijven, en of ze dus écht in de gemeente moesten zijn om bijvoorbeeld een lading te lossen. Als we een bepaalde vrachtwagen in relatief korte periode langs twee camera's zien rijden, dan weten we dat de chauffeur gewoon op doortocht is. En dan kunnen we beboeten."

In de kinderschoenen

Burgemeester Irina De Knop (Open Vld) maakt wel duidelijk dat het project nog in de kinderschoenen staat. "Gezien het om gewestwegen gaat, is er ook overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer nodig", legt De Knop uit. "Niets staat volledig vast. Maar we krijgen wel steeds vaker klachten over zwaar vervoer in onze gemeente, en dan vooral in de Brusselstraat, Algoetstraat en Vandenbosschestraat. We vermoeden dat de invoering van de kilometerheffing op andere gewestwegen meer zwaar verkeer naar onze wegen lokt. Maar dat heeft wel een impact op de smalle Lennikse straten. Dit is bovendien ook een slechte zaak voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Daarom heeft de politie voorgesteld om de piste van de vrachtwagensluizen te onderzoeken.

Met de plaatsing van de ANPR-camera's langs de Vandenbosschestraat is er al een beginpunt voor de controles, maar het project zou uitgebreid moeten worden. "Bijvoorbeeld naar de Brusselstraat", klinkt het. "Dat is absoluut noodzakelijk om degelijke controles uit te voeren. Maar waar we precies camera's zouden plaatsen, is nog niet geweten. Het project wordt dit jaar verder uitgewerkt, maar een precieze datum is er nog niet."

Een vrachtwagen op de Markt. Dat beeld moet grotendeels tot het verleden gaan behoren.
Mozkito Een vrachtwagen op de Markt. Dat beeld moet grotendeels tot het verleden gaan behoren.