106 jaar van het leven genoten

AFSCHEID VAN NETTEKEN, DE OUDSTE INWOONSTER VAN LENNIK

Netteken dronk op tijd en stond graag nog een pintje.
Mozkito Netteken dronk op tijd en stond graag nog een pintje.
106 lentes mocht ze tellen, maar Joanna 'Netteken' Appelmans is niet meer. De oudste inwoner van Lennik overleed zondagochtend in familiekring, nog geen maand voor ze 107 kaarsjes zou uitblazen. "Ik denk dat niemand een slecht woord over haar kan zeggen", aldus kleindochter Linda.

Netteken zag het levenslicht op 22 mei 1910. Ze trouwde met Marcel, van wie ze in 1979 afscheid moest nemen. In Lennik stond ze bekend als een levensgenieter, die af en toe een pintje dronk en elke week naar de wedstrijden van achterkleinzoon Christophe bij VK Borchtlombeek ging kijken. "Tot vorige week stond ze elk weekend langs de zijlijn", vertelt kleindochter Linda geëmotioneerd. "Ze heeft echter plots een longontsteking gekregen, en daarna is het snel bergaf gegaan. Zondagochtend is de hele familie afscheid komen nemen van onze geliefde oma. Iedereen is in diepe rouw."


Netteken nestelde zich ook in heel wat harten met haar goedlachse ingesteldheid. Maar bovenal was ze een familiemens. "Ze had een hart van goud", aldus Linda. "Ze genoot van de kleine dingen in het leven. Een pintje drinken, naar het voetbal gaan,... We konden ons geen betere oma voorstellen, en ik denk niet dat iemand een slecht woord over haar kan zeggen." Dat Netteken erg geliefd was, mag ook blijken uit de honderden kaartjes die ze voor haar 106de verjaardag kreeg.

De spelers van VK Borchtlombeek, onder wie ook de kleinzoon van Netteken, konden zich geen betere supporter wensen. Ze zetten haar ook jaarlijks steevast in de bloemetjes.
Mozkito De spelers van VK Borchtlombeek, onder wie ook de kleinzoon van Netteken, konden zich geen betere supporter wensen. Ze zetten haar ook jaarlijks steevast in de bloemetjes.

Laatste hommage

Toevallig kreeg Netteken zondagavond ook nog een eerbetoon, tijdens een fotowedstrijd van de expo Kunstkijkers 2017 in Roosdaal. Een foto van de eeuwelinge, samen met haar achterachterkleinkind Benthe, werd gelauwerd door de jury en beloond met de publieksprijs. "Niemand wist dat ze nog maar pas overleden was. Maar het is een prachtige hommage... De verwondering en fierheid in haar ogen op die foto... Echt prachtig om te zien."


Ook voetbalploeg VK Borchtlombeek zal een gepast eerbetoon brengen voor zijn trouwste supporter. Normaal werd Netteken altijd aan het einde van het seizoen in de bloemetjes gezet - ze zou op 22 mei haar 107de verjaardag vieren. "Tijdens de begrafenis zullen de spelers een erehaag vormen, en bloemen neerleggen. Netteken zou het niet anders gewild hebben. Ze haalde vreugde en plezier uit de wedstrijden van haar kleinzoon en zijn ploegmaats. Zij mogen niet ontbreken tijdens de uitvaartplechtigheid." Die plechtigheid vindt komende zaterdag om 11.30 uur plaats in de Sint-Gaugericuskerk van Pamel. Daarna krijgt Netteken haar laatste rustplaats op het kerkhof van Eizeringen.

Deze foto van Netteken met achterachterkleinkind Benthe viel op de avond van haar overlijden nog in de prijzen.
Mozkito Deze foto van Netteken met achterachterkleinkind Benthe viel op de avond van haar overlijden nog in de prijzen.