"Illegale slachtingen zullen toenemen"

ISLA-MEAT VERWACHT DRUKTE MAAR ZIET TOEKOMST SOMBER IN

Slachter Shaayab El Otmani en uitbater Bjorn Van Ransbeeck zijn klaar voor de volkstoeloop.
Foto Mozkito Slachter Shaayab El Otmani en uitbater Bjorn Van Ransbeeck zijn klaar voor de volkstoeloop.
Duizenden moslims zakken vanaf morgen opnieuw af naar Slachtingen Lennik, beter gekend als slachthuis Isla-Meat. Zo krijgen ze de kans om op een vlotte manier een schaap voor het Offerfeest af te halen. Maar het verbod op onverdoofd slachten dreigt volgens uitbater Bjorn Van Ransbeeck aan dat ordentelijke verloop een einde te maken. "Het aantal illegale slachtingen zal toenemen."

Het Lennikse slachthuis langs de Lombeeksesteenweg is één van de grootste halal-slachterijen van het land. Schapen mogen er ook onverdoofd geslacht worden omdat Isla-Meat een erkend slachthuis is. "Maar onverdoofd slachten mag vanaf 1 januari 2019 niet langer", zegt uitbater Bjorn Van Ransbeeck. "De toekomst van het Offerfeest in ons land is dus een groot vraagteken. Zal de moslimgemeenschap akkoord gaan met verdoofd slachten? Zo ja, dan is er geen probleem. Maar anders zullen wij als slachthuis mogelijk een andere afzetmarkt moeten zoeken - meer dan negentig procent van onze klanten is moslim."


"Ondanks het feit dat wij erkend zijn en onverdoofd mogen slachten, vertrouwen de mensen het toch niet zo", vervolgt Van Ransbeeck. "Het grote probleem is dat ze - omwille van de hygiëne - niet aanwezig mogen zijn op de slachtplek. Ze moeten ons dus op ons woord geloven dat de dieren niet verdoofd worden. Voor het Offerfeest zelf verwacht ik een sterke toename van het aantal illegale slachtingen. Dat zit er de komende dagen overigens al aan te komen, met alle gevolgen van dien - denk maar aan gedumpt slachtafval langs de straten. We horen overigens van schapenverkopers dat er dit jaar heel wat meer levend verkocht worden."


Opmerkelijk is dat moslims vaak ook schapenvlees kopen dat niet halal is. "Het vlees dat je in Brussel koopt, komt hoofdzakelijk uit Engeland", weet Van Ransbeeck. "En daar worden de schapen wel verdoofd - de Engelse Moslimexecutieve gaat daar ook mee akkoord. Het is dus afwachten welke beslissing de moslims hier gaan nemen. Anderzijds valt het Offerfeest de komende jaren in de zomervakantie, waardoor velen het in hun thuisland zullen vieren."

Drieduizend schapen

De toekomst mag dan wel onzeker ogen, zeker is wel dat Van Ransbeeck in de komende dagen de nodige drukte mag verwachten. "We schatten dat we opnieuw zo'n drieduizend schapen zullen slachten", klinkt het. "De reservaties zijn laat op gang gekomen, maar woensdagmiddag zaten we al aan duizend. En er komen ook een heleboel beenhouwers langs die niet reserveren." Bovendien zakken ook veel Brusselse moslims af naar Lennik. De enige andere locatie waar een tijdelijke slachtvloer ingericht wordt in de Brusselse Rand, is Wolvertem.


Voor de lokale politie belooft het morgen alvast een drukke dag te worden. Het korps moet niet alleen de eerste schooldag, maar ook de eerste dag van het Offerfeest in goede banen leiden. "We verwachten dat het in Lennik drukker zal zijn dan andere jaren", aldus korpschef Marc Hellinckx. "Maar daarom hebben we met de uitbaters van het slachthuis afgesproken dat alles gespreid moet verlopen. We zijn er alleszins klaar voor." Isla-Meat kreeg overigens de toelating om ook op zondag te slachten, zodat er tegemoet gekomen kan worden aan de vraag van de politie om alles zoveel mogelijk te spreiden.