"Camera's en patrouilles hebben het hier veiliger gemaakt"

INBRAKEN STERK GEDAALD IN VERGELIJKING MET VORIG JAAR

Patrick De Leener achter de tapkranen van zijn café De Prins, op het Masiusplein. Hij kreeg al twee keer dieven over de vloer, maar voelt zich tegenwoordig een pak veiliger.
Mozkito Patrick De Leener achter de tapkranen van zijn café De Prins, op het Masiusplein. Hij kreeg al twee keer dieven over de vloer, maar voelt zich tegenwoordig een pak veiliger.
Tussen januari en juli van dit jaar werden in Lennik 35 inbraken gepleegd, oftewel 16 minder dan dezelfde periode vorig jaar. Burgemeester Irina De Knop (Open Vld) en korpschef Marc Hellinckx wijzen dankbaar naar de ANPR-camera's, en ook de lokale handelaars voelen zich veiliger sinds er extra toestellen geplaatst werden.

In Lennik en Herne, die deel uitmaken van de politiezone Pajottenland, werden vorig jaar ANPR-camera's geïnstalleerd in respectievelijk de Joseph Van den Bosschestraat en de Assesteenweg. Het opzet was tweeledig: snelheidsduivels ontmoedigen met een trajectcontrole, en verdachte auto's seinen via nummerplaatherkenning. Vooral dat laatste was welkom, want het Pajottenland is al langer geliefd terrein voor inbrekers. In de voorbije jaren zat de regio aan gemiddeld 2,17 inbraken per honderd huizen - het hoogste cijfer van heel Vlaanderen.

ANPR-camera's aan de Van den Bosschestraat. Deze slimme toestellen hebben al 27 criminele feiten opgehelderd.
Mozkito ANPR-camera's aan de Van den Bosschestraat. Deze slimme toestellen hebben al 27 criminele feiten opgehelderd.

Goede investeringen

En de camera's hebben effect, zo blijkt. Inwoners en handelaars voelen zich veiliger sinds ze er staan. Ook Patrick De Leener, uitbater van café De Prins op het Masiusplein. Hij kreeg al twee keer dieven over de vloer: een eerste keer in 2009, toen ze ervandoor gingen met 500 euro, en een tweede keer in 2015. "Die tweede keer braken ze 's nachts binnen", vertelt hij. "Ze maakten 2.450 euro buit, en ook nog eens tientallen pakjes sigaretten. Na die tweede inbraak heb ik maatregelen getroffen: meer sloten op de deur en camerabewaking in het café zelf." Sindsdien kreeg De Leener niet meer te maken met inbrekers, en daar looft hij ook de politie en de veiligheidscamera's voor. "De camera's op het Masiusplein en de vele patrouilles hebben het hier veiliger gemaakt", klinkt het. "Er wordt goed geïnvesteerd in veiligheid."


Het toegenomen veiligheidsgevoel rijmt ook met de inbraakcijfers. Die daalden in Lennik voor de periode januari tot juli. In 2016 telde de gemeente tussen die maanden nog 51 inbraken, waar dat er dit jaar 35 zijn.

Extra camera's

"Het toont aan dat de ANPR-camera's ook wel degelijk een impact hebben", zegt burgemeester Irina De Knop. "Ik wil niet te euforisch zijn, maar je ziet toch de tendens van een sterke daling. In de toekomst komen er ook extra ANPR-camera's in de Schapenstraat en Brusselstraat. In die eerste straat dragen we de kosten zelf, in de Brusselstraat betaalt het Agentschap Wegen en Verkeer de plaatsing. Eens die camera's er staan, zullen we de situatie evalueren en bekijken of er nog plaatsen zijn die in de toekomst zulke camera's kunnen gebruiken. Lennik was de eerste gemeente in de regio Halle-Vilvoorde die trajectcontrole invoerde. Ondanks problemen met de subsidies hebben we het project toch doorgeduwd, en zelf gefinancierd. We mogen ons dus even op de borst kloppen."


Ook de politiezone Pajottenland is tevreden met de eerste resultaten van de ANPR-camera's. Sinds ze er staan, konden 27 criminele feiten opgelost worden. "We konden de daders telkens via hun nummerplaat traceren", zegt korpschef Marc Hellinckx. "En na onderzoek werden ze ook gevat. Die camera's hebben hun nut bewezen en zijn de investering dus meer dan waard. Momenteel bereiden we een cameraplan voor, waarbij ANPR-camera's in de hele regio geplaatst zullen worden. Binnenkort leggen we dat plan voor aan de politieraad."