Vijfde dode in drie jaar tijd: motorrijder (56) sterft nadat tegenligger over volle witte lijn vlamt

Jean-Pierre Meyfroidt op de motor waarmee hij het fatale ongeval had.
RV Jean-Pierre Meyfroidt op de motor waarmee hij het fatale ongeval had.
De Mercedes liep zware schade op
LSI De Mercedes liep zware schade op
Jean-Pierre Meyfroidt (56) uit Desselgem bij Waregem is zondagavond overleden na een zwaar ongeval langs de Rijksweg (N36) in Lendelede. De gepassioneerde motorrijder werd gegrepen door de Mercedes van een 50-jarige Lendeledenaar die roekeloos  inhaalde over een volle witte lijn. Zijn passagier filmde een deel van de dolle rit.
De motor belandde in de berm.
LSI De motor belandde in de berm.

Een luide doffe knal en secondenlang gepiep van gierende banden. Iets voor 22 uur deden die twee geluiden de buurtbewoners van de Hulstemolenstraat en de Harelbeeksestraat in Lendelede opschrikken. Velen hadden door het warme weer nog hun raam of deur openstaan. “We waren niet verrast dat er opnieuw een zwaar ongeval op de Rijksweg was gebeurd”, klinkt het bij een buurtbewoner. “Op het wegdek lag een levenloze man, enkele minuten later snelden mug, brandweer en politie toe.” De N36 bleef vier uur lang voor alle verkeer afgesloten.

Het dodelijk slachtoffer bleek Jean-Pierre Meyfroidt uit Desselgem. Hij deed na een bezoekje aan zijn moeder Francine Vermeulen uit Hulste nog een ritje op zijn motor Guzzi MGX-21 – een krachtige cruiser voor echte liefhebbers van gezapige motorritten. “Hij was dan ook een echte motorliefhebber”, vertelt een neef. “Hij was alleenstaand en genoot met volle teugen van zijn motor en de vele rondritten met zijn motorvrienden. Die Guzzi had hij pas in november gekocht. Apetrots was hij erop. Spijtig dat door zo’n ongeval een abrupt einde aan zijn leven komt. En dat terwijl hij zelf niets fouts deed.”

Uit het onderzoek van de verkeersdeskundige bleek dat Jean-Pierre zelf reglementair aan het inhalen was, maar werd gegrepen werd door de Mercedes van Thijs D. (50) uit Lendelede. Die reed met hoge snelheid en voerde over de volle witte lijn van Kuurne richting Lendelede een inhaalmanoeuvre uit. Na de klap tolde de Mercedes nog verschillende keren in het rond. Een meterslang rem- en schuifspoor van de banden op het wegdek is nog altijd de stille getuige van het ongeval. Thijs D. en zijn passagier werden na het ongeval zelf ook naar het ziekenhuis overgebracht. De bestuurder bleek op de koop toe te veel gedronken te hebben. Het parket trok zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen in.

Jean-Pierre Meyfroidt was een fervent motorrijder.
RV Jean-Pierre Meyfroidt was een fervent motorrijder.

Het stukje Rijksweg tussen Kuurne en de Hulstemolenstraat in Lendelede was de voorbije 3,5 jaar al drie keer het decor van zware, dodelijke ongevallen. Op oudejaarsdag 2015 stierven Rosa Parmentier (85) en haar echtgenoot Frans Van Moerkerke (85) uit Waregem toen hun wagen frontaal werd aangereden door een tegenligger. In maart 2018 overleefden twee werkmakkers uit Gent een fout ingeschat inhaalmanoeuvre niet. En amper enkele kilometers verderop, op de Rijksweg richting Izegem, belandde de dochter van Jean-Pierres broer Gino uit Emelgem eind april 2016 na een avondje uit met haar wagen in de gracht. Haar partner Nico Verfaillie (36) overleefde toen dat ongeval ook niet.

De rechterkant van de Mercedes liep zware schade op.
LSI De rechterkant van de Mercedes liep zware schade op.

Om de verkeersveiligheid langs de Rijksweg in Lendelede te verhogen, kwam er al een verkeersgeleider op de middenberm, zodat verkeer richting Izegem niet meer met hoge snelheid zou kunnen inhalen. De snelheid op de gewestweg daalde al van 90 naar 70 kilometer per uur, er kwam een ovonde en aan de verkeerslichten op het kruispunt met de Hulstemolenstraat staat er een flitspaal. “Er zijn inderdaad al veel inspanningen geleverd”, beaamt burgemeester Carine Dewaele, die zondagnacht ook zelf poolshoogte kwam nemen. “Maar de vaststelling blijft dat er nu al vijf doden in drie jaar tijd zijn gevallen. Daarom heb ik maandagochtend al aangedrongen op een vergadering met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Om ter plaatse nog eens te bekijken of er nog extra maatregelen mogelijk zijn.” De buurt is alvast zeker: “Inhalen volledig onmogelijk maken door een middenberm te plaatsen, is de enige oplossing.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.