Over een goeie timing gesproken: bakker wordt ijsjesverkoper “Mijn geheim? Een familierecept van 125 jaar oud”

Jo Vansteenkiste in zijn ijskar.
VDI Jo Vansteenkiste in zijn ijskar.
Jo Vansteenkiste duikt twee jaar na het afscheid van zijn bakkerij op het Dorpsplein terug op in het Lendeleedse straatbeeld. Hij verkoopt niet langer brood, maar trekt met een ijskar door zeven gemeentes.

De bakkerij waar Jo en zijn vrouw Cynthia tot november 2017 werkten was 200 jaar in handen van dezelfde familie gebleven. “In 1992 namen we de zaak over en we hebben er met veel plezier gewerkt, maar een makelaar deed een heel mooi bod op onze bakkerij en dus besloten we ons leven een andere wending te geven”, zegt Jo. “Ik besloot in loondienst te treden en hoopte op die manier ook mijn sociale leven wat meer op de rails te krijgen. Eerst werkte ik een poos in een kippenkraam, maar die job was me te zwaar. Ik was soms van 2.30 uur ’s nachts tot ’s avonds 17 uur op pad. Daarna werkte ik in een culinair huis, maar ik had er geen tot weinig contact met klanten en kon er ook mijn creativiteit niet in kwijt. Mijn vrouw vond gelukkig wel een job die haar lag, in een slagerij in Roeselare.”

Jocys IJs

Jo zocht en nieuwe uitdaging en droomde stilaan weer van een zelfstandige activiteit. “En gezien we jarenlang roomijs in onze bakkerij verkocht hebben, kwam ik op het idee om met een ijsjeskar de baan op te trekken”, glundert Jo. “We hebben daar altijd al goede reacties op gekregen en in Lendelede reed er al een poos geen ijskar rond, dus dat leek me een uitstekend plan.” Jo tikte een ijskar op de kop en doopt ze om tot Jocys IJs, een samentrekking van zijn naam en die van zijn vrouw Cynthia. “Het mooie is dat we beroep kunnen doen op een geheim familierecept dat 125 jaar oud is”, verklapt Jo. “Er zit een natuurlijk product in dat je niet met ijs zou associëren. Meer zeg ik niet. Ik heb 67 soorten ijs in mijn assortiment, waarvan ik er 25 mee in de ijskar kan nemen. We wisselen geregeld af. Zo probeer ik nu meringue met limoen uit. Een soort die het zeer goed doet, is klaproos, al is die niet nog niet in alle gemeentes even bekend. Verder verkopen ook klassiekers als vanille, chocolade en aardbei goed. 

Jo Vansteenkiste met zijn ijskar.
VDI Jo Vansteenkiste met zijn ijskar.

Zeven gemeentes

Jo is de hele week met zijn ijskar op pad. Op woensdag- en zondagnamiddag rijdt hij in thuisgemeente Lendelede rond. Op maandag en vrijdag is hij in Izegem te zien. Nog op vrijdag passeert hij in Ingelmunster. Op dinsdag en zaterdag staat Kuurne op het programma. Die laatste dag neemt hij ook Bavikhove mee. Op donderdag zijn Sint-Eloois-Winkel en een deel van Gullegem aan de beurt. “In de namiddag wil ik de wijken met oudere inwoners aan bod laten komen, maar dat is nog een beetje zoeken”, zegt hij. “Binnenkort wil ik net na de lestijd ook aan scholen staan en ik ben er ook bij evenementen op aanvraag bij. Zo sta ik nu zondag op Slalom in Kuurne en deze zomer zal ik ook met mijn ijskar staan op het BK wielrennen voor nieuwelingen in Lendelede. Bij grote drukte hebben we nog een extra fiets die als ijskar dient.”

Deuntje

Het deuntje van Jo’s ijskar vond hij op internet. “Er stond oorspronkelijk ‘It’s a Small World’ op, maar ik werd er horendol van”, lacht hij. “Bovendien gelden daar auteursrechten op. Op internet vond ik vlug een rechtenvrij liedje dat evengoed werkt. Het deuntje wekt nostalgie bij de mensen op. Het doet deugd dat mijn ijskar zo’n gevoel kan opwekken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.