Jonge vader in coma na arbeidsongeval

ARBEIDER (31) GEKNELD ONDER BETONNEN PLAAT NA VAL VAN 8 METER

De collega's van slachtoffer Bjorn Boone (31) worden na het incident opgevangen door mensen van de dienst slachtofferhulp van de politie.
Hans Verbeke De collega's van slachtoffer Bjorn Boone (31) worden na het incident opgevangen door mensen van de dienst slachtofferhulp van de politie.
Bjorn Boone (31) uit Lendelede is gisteren levensgevaarlijk gewond geraakt op een werf in Ingelmunster. De man stond op een betonnen plaat van drie ton die plots naar beneden viel. Hij maakte een val van 8 meter en zat gekneld onder de plaat. De vader van twee wordt in een kunstmatige coma gehouden.

Projectontwikkelaar Bordes uit Izegem bouwt op dit moment twintig appartementen met ondergrondse garages in de Handelstraat in Ingelmunster, aan de oever van het kanaal Roeselare-Leie. De ruwbouwwerken zijn volop aan de gang. Gisteren moesten de arbeiders een betonplaat plaatsen op de tweede verdieping. Dat liep gruwelijk fout voor Bjorn Boone, werknemer van aannemersbedrijf Romel uit Izegem. "We hoorden rond 9.30 uur een hels lawaai. Meteen daarna begonnen mensen te schreeuwen", zegt buurtbewoner Eric Vanlerberghe. "Het was onmiddellijk duidelijk dat er op de werf iets grondig fout was gelopen."

De hulpdiensten op de werf langs het kanaal in Ingelmunster.
Hans Verbeke De hulpdiensten op de werf langs het kanaal in Ingelmunster.

Polsslag

Reno Werbrouck (38) uit Kuurne was in de straat voor een bezoek aan de kinesitherapeut en hoorde de commotie. "Er was paniek op de werf, ik ben onmiddellijk toegesneld om te zien of ik iets kon doen", aldus Werbrouck. "Er was een betonplaat van iets meer dan 3.000 kilogram naar beneden gevallen, een arbeider zat gekneld. Hij stond blijkbaar bovenop de betonplaat toen de plaat plots begon te schuiven. De man werd meegesleurd naar beneden." Bjorn Boone maakte een val van ruim acht meter, want het ongeval gebeurde net boven de inrit van de ondergrondse garages. "Hij lag op zijn buik, maar zat met zijn hoofd gekneld onder de zijkant van de betonnen plaat", zegt Werbrouck. "Met behulp van een hydraulische kraan hebben ze na ongeveer een kwartier de plaat opgetild. Om de vijf minuten voelde ik de polsvan het slachtoffer. Hij was bewusteloos. De eerste twee keer voelde ik nog een polsslag, de derde keer voelde ik niets meer. Twee minuten later arriveerden de ziekenwagen en het MUG-team."


Het duurde wat langer dan normaal voor de hulpdiensten ter plaatse waren. Wellicht door een fout in de communicatie rukten ze eerst uit naar de Mandelstraat, aan de andere kant van het kanaal. Snel werd echter duidelijk dat het om de Handelstraat ging. "Het slachtoffer werd gereanimeerd", weet Werbrouck. "Toen hij werd weggebracht naar het ziekenhuis, klopte zijn hart opnieuw."

Hans Verbeke

Zwaar onder de indruk

De collega's van het slachtoffer, een vader van twee jonge kinderen, bleven zwaar onder de indruk achter op de werf. Ze werden opgevangen door de dienst slachtofferhulp van de politie. Er werd gisteren niet meer gewerkt op de werf. De dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk kwam wel langs om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.