Jeugdlokalen dringend toe aan renovatie

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN LENDELEDE

Is het voormalige schoolgebouw waar de chiro zit nog wel brandveilig?
Foto VGGS Is het voormalige schoolgebouw waar de chiro zit nog wel brandveilig?
Volgens CD&V is er de voorbije jaren al heel wat geïnvesteerd in de jeugdlokalen, maar de oppositie vindt dat het nog veel beter kan. Sommige panden hebben dringend een renovatiebeurt nodig, onder andere naar brandveiligheid toe, en andere zijn zelfs aan vervanging toe.

"We hebben in Lendelede goed draaiende jeugdverenigingen", zegt burgemeester Carine Dewaele (CD&V). "In samenwerking met de jeugd hebben we al in veilige en energiezuinige lokalen geïnvesteerd. Zo hebben we ramen en deuren vervangen, het gebouw geïsoleerd en de stookinstallaties vernieuwd. Ook in de toekomst gaan we nog verder investeren waar nodig."

Eerste Wereldoorlog

Volgens Gudrun Debrabandere (N-VA) verdient de Lendeleedse jeugd beter. "De jeugdlokalen zijn eigenlijk de vroegere klaslokalen die kort na de Eerste Wereldoorlog rond de oude gemeentekoer werden opgetrokken. Een dringende en volledige doorlichting van die infrastructuur is dus meer dan nodig. Dit geldt niet alleen voor de lokalen aan de oude gemeentekoer, maar ook voor die van de chirojongens en het Diensten- en Ontmoetingscentrum. Zijn deze gebouwen nog wel brandveilig en energiezuinig? Dit is zonder twijfel een van de prioriteiten van de volgende bestuursploeg."


"Alle jeugdbewegingen in Lendelede zitten in verouderde gebouwen of gebouwen die te klein zijn", vindt ook Kimberly Tanghe (Trots op Lendlee). "De chirojongens zitten daarom op twee locaties, wat verre van ideaal is. Twee jaar geleden organiseerde een van de jeugdbewegingen zelf een klusjesdag om met de ouders het gebouw wat op te kalefateren. Die verbeteringen waren echter maar tijdelijk. Na twee jaar duiken de gebreken weer op. We moeten actie nemen om onze jongeren een veilige en toffe plaats aan te bieden. Belangrijk is dat we de jeugdbewegingen daarbij betrekken. Na dat onderzoek zullen we weten waar er renovaties nodig zijn en waar we eventueel alternatieve panden moeten zoeken. Met Trots op Lendlee willen we deze problematiek grondig aanpakken, rekening houdend met een gezond financieel beleid." (VGGS)