Gezin verliest twee woningen bij brand: “Plots die knal... En dan ging het razendsnel”

Het gezin van Stephan Lagae en Nathalie Deforche is donderdag zwaar getroffen door het noodlot. Een brand legde niet alleen hun woning in de as, maar ook het aangebouwde huis dat momenteel gerenoveerd wordt voor dochter Celine. “We hoorden een knal en vanaf dan ging het razendsnel”, zegt Stephan. Niemand raakte gewond, maar door een gaslek op de middendrukleiding en de felle wind stond de brandweer voor een gevaarlijke opdracht. Ook de watertoevoer was een probleem. Intussen staat ook een inzamelactie gepland.
Het vuur sloeg ongenadig toe.
Hans Verbeke Het vuur sloeg ongenadig toe.

Stephan Lagae (49) en zijn plusdochter Celine (20) waren deze middag alleen thuis in hun gezellige nest langs de Roterijstraat in Lendelede. “We hoorden een knal, maar wisten begot niet van waar die kwam”, zegt Stephan. “Ik ging onmiddellijk buiten kijken. Door een raam van de garage naast de toekomstige woning van Celine zag ik vlammen. Vliegensvlug ben ik naar binnen gelopen om de brandweer te bellen. Weer buiten, zag ik dat de vlammen al naar buiten sloegen, zo snel ging het.”

Bewoner Stephan Lagae moest machteloos toezien hoe de vlammen beide huizen vernielden.
Hans Verbeke Bewoner Stephan Lagae moest machteloos toezien hoe de vlammen beide huizen vernielden.

Wind was ongenadig voor de vlammen

Toen de brandweer arriveerde, werd ze niet alleen met een hevig uitslaande brand geconfronteerd, maar ook met een gaslek aan de middendrukleiding, aan een verdeelpunt vlak bij de woning. Dat maakte de situatie extra gevaarlijk. De politie stelde onmiddellijk een perimeter van 200 meter in en evacueerde de weinige bewoners van de huizen in de buurt. Na verloop van tijd lukte het om de gastoevoer af te sluiten. De hevige wind joeg intussen de vlammen ongenadig via de dakverdieping naar de andere woning. De brandweerlieden konden niet verhinderen dat ook die volledig werd vernield. Bij de brand raakte niemand gewond. Omwille van de hevige rook werd via sociale media wel gevraagd dat mensen in de wijde omgeving ramen en deuren gesloten zouden houden.

De brand ging gepaard met enorm veel rook.
Hans Verbeke De brand ging gepaard met enorm veel rook.

Ligt opladen van elektrische fiets aan basis van inferno?

De brandweer kampte met een gebrek aan bluswater. Een hydrant vlak bij de plaats van de brand leverde niet meer dan een troosteloos straaltje op. Extra tankwagens werden opgeroepen, maar raakten in enkele gevallen slechts met veel moeite ter plaatse in de smalle en landelijke straat. Beide woningen gingen verloren. De brandweer kon wel nog wat persoonlijke spullen redden uit het huis van het gezin. “Dit komt bijzonder hard aan”, staart Stephan voor zich uit. De man is al een hele tijd eigenhandig bezig met de renovatie van de woning voor zijn plusdochter Celine. “Alles was nieuw, de stickers hangen nog aan de recent geplaatste nieuwe ramen en schuifdeur. Afgelopen weekend nog heb ik de helft van de woonkamer gevloerd. De rest was gepland voor dit weekend.” De man heeft geen idee wat de oorzaak van het inferno is. “In de garage stonden drie elektrische fietsen, één daarvan was ’s voormiddags aan het opladen. Ook mijn maairobot stond in de garage. Is daar iets mee misgelopen? Ik weet het niet.”

De woning aan de rechterzijde, waar de brand ontstond, werd momenteel gerenoveerd.
Hans Verbeke De woning aan de rechterzijde, waar de brand ontstond, werd momenteel gerenoveerd.

Gemeente coördineert inzamelactie

Morgen en overmorgen, vrijdag en zaterdag, wordt een inzamelactie gehouden voor het getroffen gezin. De gemeente staat in voor de coördinatie. “De familie heeft aangegeven wat ze nu het meest dringend nodig heeft”, zegt burgemeester Carine Dewaele. “Het gaat concreet over beddengoed, donsdekens, handdoeken, washandjes, keukengerei (bestek, glazen, borden, potten, pannen en opbergmateriaal. Nood aan kledij heeft het gezin niet.” Wie de familie Lagae-Deforche wil helpen, kan met het gevraagde materiaal terecht in het Diensten- en Ontmoetingscentrum in de Dassonvillelaan (kant bib). Op vrijdag is iedereen welkom tussen 10 en 12 uur, en van 13 tot 19 uur. Zaterdag wordt er ingezameld tussen 10 en 12 uur.

De brand ging gepaard met een hevige rookontwikkeling. De wind sloeg bovendien de rook neer, zodat de brandweermannen soms amper nog zichtbaar waren.
Hans Verbeke De brand ging gepaard met een hevige rookontwikkeling. De wind sloeg bovendien de rook neer, zodat de brandweermannen soms amper nog zichtbaar waren.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jacques-Philippe Leclerc

    Deze brandweermannen spelen met hun leven, en hebben het laatste brandweerboek niet gelezen. Huizen met zonnepanelen mogen nóóit met water geblust worden, omdat het dak onder stroom blijft staan. Om elektrocutiegevaar tot 1000+V te voorkomen mag er alleen maar met schuim en/of co2 geblust worden. Ook een aluminium (elektrocutiegevaar) ladder (foto) is zwaar verboden, houten ladders mogen alleen gebruikt worden. Ik hoop dat iemand van de brandweer in Lendelede het leest.

  • Ylen Rene

    Amai dat is voor te lachen sterkte