Leen een Blue Bike voor een ritje

VANAF VANDAAG 12 'DEELFIETSEN' ONDER LUIFEL BIJ STATION

Vanaf vandaag kan je een Blue Bike lenen aan het Ieperse station om de stad te verkennen. Inschrijven voor het systeem kost 10 euro per jaar. Per rit betaal je dan één euro. "Ieper is toeristisch en dus zullen de fietsen waarschijnlijk vaak gebruikt worden", zegt Frederik Vermeulen van Blue Bikes.

Onder de luifel bij de bushaltes aan het Ieperse station vind je voortaan 12 fietsen van Blue Bike, een fietsdeelsysteem. De Blue Bikes doken de afgelopen jaren in zeven Vlaamse steden op. En nu dus ook in Ieper. Om de fietsen te gebruiken, moet je je vooraf inschrijven in het systeem. Dat kan online voor een bedrag van 10 euro per jaar. Enkele dagen later valt een gebruikerskaart in de bus. Daarmee kan je op elk moment een van de fietsen gebruiken. Per kaart kunnen maximum twee fietsen ontleend worden. De fietsen moeten altijd teruggebracht worden naar het station.

Goedkoper

Wie zich inschrijft voor het fietsdeelsysteem kan de fietsen ontlenen via een sleutelautomaat. Daarna kan je de fiets gebruiken voor korte verplaatsingen. "In Ieper liggen heel wat bedrijven en bezienswaardigheden op een korte afstand van het station", klinkt het bij het stadsbestuur. "Normaal zou een gebruiker voor de fiets een kostprijs van 3 euro betalen, maar zowel de stad als de Vlaamse overheid leggen een euro van dat bedrag bij. Gebruikers betalen dus slechts één euro voor het gebruik van de fiets."

Zeven versnellingen

De twaalf fietsen kunnen 24 uur per dag ontleend worden en dat zeven dagen per week. Wie dus met de trein de stad bereikt, kan zijn of haar traject verder zetten met de blauwe deelfietsen. Maar ook autobestuurders kunnen hun auto gratis kwijt bij het station om daarna de weg verder te zetten met de fiets. De Blue Bike beschikt over 7 versnellingen en een boodschappenmand. "Als toeristische stad zal er in Ieper wel vaak gebruik gemaakt worden van de fietsen", weet Frederik Vermeulen van Blue Bikes. "Als zou blijken dat de 12 fietsen allemaal worden uitgeleend, kunnen er zeker nog extra fietsen bijkomen. In het hele land staan al 1.100 Blue Bikes opgesteld."

Meer info en inschrijven voor het systeem kan via de website www.blue-bike.be.

Frederik Vermeulen van Blue Bikes, schepen van Mobiliteit Dominique Dehaene (CD&V) en eerste schepen Jef Verschoore (CD&V) testen de fietsen al even uit.
Eric Flamand Frederik Vermeulen van Blue Bikes, schepen van Mobiliteit Dominique Dehaene (CD&V) en eerste schepen Jef Verschoore (CD&V) testen de fietsen al even uit.