Vier scholen krijgen elk 15.000 euro voor heraanleg speelplaats

Nieuwe speeltuin voor de Andreas Vesalius Gemeentelijke basisschool. Directeur Marc Geerts en schepen Koen Michiels.
Benoit De Freine Nieuwe speeltuin voor de Andreas Vesalius Gemeentelijke basisschool. Directeur Marc Geerts en schepen Koen Michiels.
Vier scholen in de Antwerpse Zuidrand krijgen subsidies van de Vlaamse overheid om hun speelplaatsen avontuurlijker en beweegvriendelijker te maken.

De Andreas Vesalius Gemeentelijke Basisschool in Edegem, het Sint Gabriël College in Boechout, het Vrij Technisch Instituut in Zandhoven en het GO! De Hoeksteen in Boom krijgen elk 15.000 euro voor de heraanleg van hun speelplaats van de Vlaamse regering. In totaal krijgen 114 scholen een bedrag toegestopt. 

De 114 gesubsidieerde scholen zullen deze middelen gebruiken om de speelplaatsen avontuurlijker, kind- en bewegingsvriendelijker en meer open of gedeeld te maken. Het kan gaan over bijvoorbeeld grondwerken, groenaanleg, sport- en spelelementen, een sleutel- of badgesysteem, speel/sportmateriaal en kosten van een landschapsarchitect. Zo zijn er een aantal scholen die een multifunctioneel sportterreintje zullen aanleggen op hun speelplaats, andere scholen kiezen voor een avontuurlijke speelplaats vol beweegkansen, nog andere scholen gaan voor een echte beweegtuin met actieve zones en chillzones.

“Sport- en speelterreinen van scholen worden nog al te vaak onderbenut. We stimuleren scholen om hun speelplaatsen kwaliteitsvoller en bewegingsvriendelijker te maken, waardoor kinderen en jongeren er graag vertoeven en geprikkeld worden om te bewegen. Bovenal willen we erop inzetten dat de speelplaatsen na de schooluren ook gebruikt kunnen worden door het jeugdwerk, dat er zo veel nieuwe speelruimtes bij kan krijgen,” zegt Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz.

Meer groen

GO! ‘t Krekeltje in Boom is een school met een speelplein midden in een sociale woonwijk. Vele kinderen wonen in hoogbouw en zullen na de aanpassingen kunnen genieten van de openstelling van de speelplaats. De speelplaats wordt ook gedeeld met de georganiseerde buurtwerking. “De noodzaak tot vergroening en ontharding is groot voor deze jongeren. De grote vlakke speelplaats toveren we om met een groene strook met hoogteverschillen en vol klim-, klauter- en bewegingsmogelijkheden”, klinkt het.

Den Hof van JEF in Boechout is een participatief project dat als doel heeft de huidige speelplaats diverser te maken en meer uitdaging te bieden aan de leerlingen, in spel, educatie en in ontwikkeling. Terreinen worden gedeeld met de jeugdbeweging gidsen Boechout.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.