Opschorting voor ongeval waarbij arbeider twee vingers verloor

Thinckstock
De zaakvoerder van een houtbewerkingsbedrijf uit Ledegem heeft van de Brugse correctionele rechtbank opschorting van straf gekregen voor een arbeidsongeval. Een 22-jarige uitzendkracht verloor daarbij twee vingers.

Op 30 mei 2017 kwam het slachtoffer met zijn linkerhand in de afkortzaagmachine terecht. Daarbij verloor hij zijn ringvinger en pink. Het onderzoek bracht volgens het arbeidsauditoraat meerdere inbreuken aan het licht. Zo waren de bewegende delen van de machine niet afgeschermd en was er geen risicoanalyse gebeurd. Voor zaakvoerder D.L. (42) vorderde de arbeidsauditeur 4.800 euro boete, waarvan 1.600 euro met uitstel.

De verdediging pleitte dat het slachtoffer zelf de machine op een vreemde manier bediende. Daarnaast werd opgeworpen dat er ondertussen stappen werden ondernemen om de werkomstandigheden veiliger te maken. De bewuste machine werd uiteindelijk ook vervangen. Daarom vroeg de advocaat van de zaakvoerder opschorting van straf. De rechter volgde het standpunt van de verdediging.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.