Ik trek de vrouwen al eens graag tegen mijn gilet

OUDSTE INWONER GERARD VANDEBROUCKE VIERT 104DE VERJAARDAG AL DANSEND

Gerard placeert al eens graag een dansje. "Uiteraard wou ik ook wel met schepen van Feestelijkheden Greta Vandeputte op de dansvloer staan", lacht hij.
Geert Van Gheluwe Gerard placeert al eens graag een dansje. "Uiteraard wou ik ook wel met schepen van Feestelijkheden Greta Vandeputte op de dansvloer staan", lacht hij.
Gerard Vandebroucke, de oudste inwoner van Ledegem, heeft gisteren zijn 104de verjaardag gevierd op de plaatselijke accordeonnamiddag. "Mijn gehoor en zicht zijn wat minder geworden, maar eens dansen met de schepen kan ik niet weigeren", lacht Gerard.

Het blijft een plezier om de 104-jarige Gerard 'in actie' te zien en te horen. Elke maand is hij van de partij op de accordeonnamiddag in het lokaal dienstencentrum De Kring. "Ik ben toch van een sterk ras hé", grapt Gerard, die voor zijn 100ste verjaardag een gratis lidkaart voor het leven kreeg om de accordeonnamiddag elke maand bij te wonen. "Mijn vader Petrus en broer Omer werden allebei 97 jaar en een nicht van mij uit Bissegem werd er 104. Als God het belieft, wil ik er nog minstens een jaartje bijdoen", zegt Gerard. Elke dag probeert hij in beweging te blijven. "Maar ik moet toch eerlijk zeggen dat het een stuk minder is dan vroeger. Tot mijn 101ste ging ik turnen en ik fietste nog tot ik bijna 103 werd. Dat durf ik nu niet meer, ik ben bang om te vallen. Als ik 'ne goeien dag' heb, placeer ik wel nog een dansje, als het maar met jonge vrouwen of met de verpleegsters is. Ik trek ze graag nog 'ne keer' tegen mijn gilet hé", knipoogt Gerard.

Centrumleidster Sabine Despiere verrast Gerard met een grote taart.
Geert Van Gheluwe Centrumleidster Sabine Despiere verrast Gerard met een grote taart.

Verslaafd aan roken

In het dagelijkse leven was Gerard vroeger vrachtwagenchauffeur. "Duizenden kilometers heb ik gereden en ik zat altijd te roken achter het stuur. Van mijn achtste was ik verslaafd aan de sigaret. Tot mijn 93ste rookte ik jaarlijks liefst vijftien kilogram 'boerentabak'. Nu zegt mij dat niets meer, maar je mag me wel altijd trakteren op een blonde Leffe.

Greta geeft Gerard een dikke zoen voor zijn verjaardag.
Geert Van Gheluwe Greta geeft Gerard een dikke zoen voor zijn verjaardag.

Katholiek

Gerard is heel katholiek. "Elke dag ga ik met een paar nonnetjes om 9 uur naar de mis in de kapel van woonzorgcentrum Rustenhove, waar ik nu al enkele jaren woon. De pastoor op rust, Karel Leseck, die zelf ook al 90 is, noemt me zijn trouwste klant. Als ik er niet ben, komen de zusters steevast kijken of er iets met me scheelt."

Taart

Burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD) en zijn schepenen verrasten de jarige met een 'fietsende Gerard'-taart. "Ze was heel lekker en uiteraard moest ik eens dansen met Greta Vandeputte (CD&V/VD), de schepen van Feestelijkheden. De jongste weken voelde ik me wat ziek, maar als ik schepen Greta zie, fleur ik helemaal op." Directeur bewonerszorg van Rustenhove Johan Demyttenaere blijft zich elke dag opnieuw verbazen over Gerard. "Hij gaat zo graag op bezoek bij de medebewoners om verhalen van vroeger op te halen. Ook op de activiteiten is hij er zeer graag bij. Gerard is een topbewoner."