Geen Cirque Magique in 2020: organisatie last sabbatjaar in

Cirque Magique zette de voorbije jaren extra in op beleving, maar een zesde editie komt er (voorlopig) niet.
Joke Couvreur Cirque Magique zette de voorbije jaren extra in op beleving, maar een zesde editie komt er (voorlopig) niet.
Er komt dit jaar geen zesde editie van het belevingsfestival Cirque Magique. De organisatie wil herbronnen en last een sabbatjaar in. Er moeten ook nog een aantal financiële perikelen uit het verleden worden opgelost. Of er in 2021 opnieuw een editie georganiseerd wordt, is nog niet duidelijk.

Bezoekers van vorige edities keken al reikhalzend uit naar de affiche van Cirque Magique in 2020, maar bleven op hun honger zitten. Tot de organisatie donderdag via sociale media een bericht verspreidde. “Na vijf geweldige jaren is het tijd om onszelf te heruitvinden en ons te richten op de toekomst. Ondertussen willen we iedereen bedanken voor de liefde, de vriendschap, de eenheid, de passie en het succes van de afgelopen jaren.”

De organisatie van Cirque Magique verspreidde het nieuws over het sabbatjaar op sociale media.
RV De organisatie van Cirque Magique verspreidde het nieuws over het sabbatjaar op sociale media.

Geen vaarwel

Oprichter Dries Claeys geeft een extra woordje uitleg: “De afgelopen vijf jaar hebben we prachtige momenten gekend met Cirque Magique. In 2019 vierden we ons houten jubileum met topartiesten uit de house-, techno- en retroscene. We streven altijd naar vernieuwing en ons doel is de bezoekers mee te nemen in een unieke beleving, zowel op vlak van muziek als eten, geluid en licht, animaties en verrassende podia. Elk jaar lassen we met het team ook een uitgebreid moment van feedback in. Dat helpt ons vooruit in de toekomst.” 

Volgens organisator Tijs Vandenbroucke kwam de beslissing om dit jaar geen editie te organiseren er na rijp beraad. “We kijken uit naar wat de toekomst in petto heeft en hopen op het begrip van de bezoekers. Dit is geen vaarwel, maar tot ziens.”

Op Cirque Magique kwam je bezoekers van allerhande slag tegen.
Joke Couvreur Op Cirque Magique kwam je bezoekers van allerhande slag tegen.

Openstaande facturen

Kwatongen beweren dat er nog behoorlijk wat onbetaalde facturen zijn van de vorige editie(s). Vandenbroucke ontkent niet dat er nog een en ander moet afgehandeld worden. “De voorbije jaren waren financieel moeilijk. Het is trekken en sleuren om alles rond te krijgen. De kosten wegen zwaar door. DJ’s zijn nu eenmaal dure vogels en moeten vooraf betaald worden. De liefde en passie voor de organisatie staat in schril contrast met de grote financiële risico’s die we elke keer moeten nemen. Maar het opdoeken van Cirque Magique is niet aan de orde.” 

In festivalland is het nieuws van de afgelasting ingeslagen als een bommetje. Cirque Magique was ondanks het korte bestaan een vaste waarde geworden op de festivalkalender en bovendien een geapprecieerd evenement.

Cirque Magique in Ledegem lokte afgelopen jaar nog 14.000 toeschouwers.
Joke Couvreur Cirque Magique in Ledegem lokte afgelopen jaar nog 14.000 toeschouwers.