Canadese delegatie brengt hulde aan 17-jarige oorlogsheld

De Canadese delegatie bij het herdenkingsmonument voor Thomas Ricketts.
Henk Deleu De Canadese delegatie bij het herdenkingsmonument voor Thomas Ricketts.
Het monument aan het Beurtegoed in Sint-Eloois-Winkel, dat enkele jaren geleden werd opgetrokken ter ere van soldaat Thomas Ricketts, mag dan pas op 30 juni van volgend jaar officieel worden ingehuldigd, toch was er gisteren opnieuw internationale belangstelling voor.

Een groep van ruim 50 leerlingen en oudstrijders uit Newfoundland, een eiland voor de Canadese oostkust, kwam naar de gemeente om er hulde te brengen aan Ricketts. "Hij was amper 17 toen hij tijdens de Eerste Wereldoorlog naar hier kwam om te vechten tegen de Duitsers", weet Ledegems schepen Bart Ryde (CD&V). "Canadese soldaten moesten eigenlijk 18 zijn om naar het front te mogen maar velen logen over hun leeftijd. Op die manier konden ze vroeger hun land dienen en ontsnapten ze aan de hongersnood die toen heerste in Canada. In oktober 1918 redde hij in de omgeving van de hoeve D'Hondt op z'n eentje een Canadees regiment dat zonder munitie dreigde te vallen terwijl de Duitsers hen bleven bestoken. Ricketts meldde zich als vrijwilliger om extra munitie te gaan ophalen. Hij slaagde in z'n missie ondanks het feit dat hij twee keer een veld moest oversteken dat zwaar onder vuur lag. Dankzij dat huzarenstukje kon het herbewapende Canadees regiment de Duitsers verdrijven. Zijn uitzonderlijke prestatie ontging ook de militaire top niet want na de oorlog kreeg Thomas Ricketts als jongste soldaat in een gevechtssituatie ooit het prestigieuze Victoria Cross, de hoogste militaire onderscheiding die in het Verenigd Koninkrijk (Canada was toen nog een Britse kolonie) wordt uitgereikt." Leerlingen en oudstrijders legden gisteren bloemen neer aan het monument van Thomas Ricketts, zongen liederen en brachten gebeden naar voor. Ook een minister van Newfoundland was daarbij aanwezig. De groep is in Europa om er het spoor te volgen van het Royal Newfoundland Regiment tijdens WOI. Na de korte plechtigheid in Sint-Eloois-Winkel trok de groep naar Ieper, voor een volgende halte op hun trip. (VHS)

Een militair eresaluut aan soldaat Thomas Ricketts, de jongste soldaat die het Victoria Cross kreeg na WO I.
Henk Deleu Een militair eresaluut aan soldaat Thomas Ricketts, de jongste soldaat die het Victoria Cross kreeg na WO I.
André D'Hondt (pet), bij wiens hoeve de gevechten plaats vonden en de Canadese minister Eddy Joyce (grijs haar).
Henk Deleu André D'Hondt (pet), bij wiens hoeve de gevechten plaats vonden en de Canadese minister Eddy Joyce (grijs haar).