88-jarige laat frietketel achter op gasvuur: tuinhuis ontploft en twee huizen beschadigd

Het centrum van Ledegem is zaterdagvoormiddag rond 10.30 uur opgeschrikt door een zware knal aan een woning in de Cardijnlaan. Een gasfles in een tuinhuis was ontploft, nadat de 88-jarige bewoner er een frietketel had laten opstaan. Van het tuinhuis schieten alleen wat planken over, twee woningen raakten beschadigd.

Hector Expeel (88) uit de Cardijnlaan wou zaterdagmorgen zijn frietketel in zijn tuinhuis uitkuisen om frietjes te bakken voor volgende week. “Er zat nog wat olie in en hij had dat op het gasvuurtje laten staan terwijl om boodschappen ging”, vertelt zijn echtgenote Godelieve Clarijsse (88), die wel thuis was. “Ik vermoed dat er olie moet zijn overgelopen. Plots kwam er ongelooflijk veel rook uit het tuinhuis. Zelf kon ik niets doen.” 

Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Volgende week zullen we wellicht geen frietjes kunnen eten, maar da’s natuurlijk bijzaak

Bewoonster Godelieve Clarijsse

De hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar nog voor ze arriveerden, ontplofte de gasfles in het tuinhuis. De brokstukken vlogen metershoog. “Zo’n knal, wat was dat schrikken! Het raam van de keuken is volledig stuk, net als een deel van de houten tuinomheining”, zegt Godelieve. “De gasfles belandde in de tuin van de buren. Ook zij hebben wat schade aan hun woning. Gelukkig waren Hector en ik niet aanwezig in het tuinhuis, dat we 1971 zelf nog hebben gezet, en is er niemand gewond geraakt. Volgende week zullen we wellicht geen frietjes kunnen eten, maar da’s natuurlijk bijzaak.”

De gasfles vloog tot in de tuin van de buren.
Alexander Haezebrouck De gasfles vloog tot in de tuin van de buren.

Asbestplaten

De dakbedekking van het tuinhuis was nog maar recent vernieuwd en was asbestvrij. Maar in de buurt van het tuinhuis stonden nog enkele oude asbestplaten, die dienden om de percelen te scheiden. “Die platen zijn door de ontploffing en de brand vernield”, zegt burgemeester Bart Dochy, die ook een kijkje kwam nemen. “Er is een asbestdeskundige ter plaatse gekomen om de opruiming te controleren. Op geen enkel moment gevaar geweest voor de volksgezondheid.” 

De brandweer doet wel nog een oproep om extra waakzaam te zijn. “Laat alstublieft nooit frietketels of andere zaken op het fornuis zomaar onbewaakt achter”, zegt Jan Leenknecht van de hulpverleningszone Fluvia. “Dat is levensgevaarlijk.”

In de houten tuinomheining is een groot gat ontstaan.
Alexander Haezebrouck In de houten tuinomheining is een groot gat ontstaan.
Van het tuinhuis blijft niets meer over.
Alexander Haezebrouck Van het tuinhuis blijft niets meer over.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.