"Wij zijn niet bang van de Ajuinen"

300 WINKEL-SUPPORTERS STAAN MORGEN TEGENOVER 700 AALSTENAARS

Winkel Sport-supporters Dorine Vermeeren, Bono Deleu, Delphine en Gilbert Dupont , Axel Roels en Arno Dutry zijn helemaal klaar voor de match van morgen.
VDI Winkel Sport-supporters Dorine Vermeeren, Bono Deleu, Delphine en Gilbert Dupont , Axel Roels en Arno Dutry zijn helemaal klaar voor de match van morgen.
David versus Goliath op de grasmat van Winkel Sport. De club strijdt morgen tegen Eendracht Aalst voor de promotie naar de Eerste Amateurliga. De 'Ajuinen' komen met minstens 700 supporters, maar de 300 Winkel-fans zullen zich niet zomaar gewonnen geven.

De promotie naar de Eerste Amateurliga ligt niet zomaar voor het grijpen. Zelfs als Winkel Sport wint, moet de club daarna nog enkele matchen winnen. De match tegen Eendracht Aalst is wel de eerste horde. De Ajuinen zijn er alvast gerust in. Ze beschikken over liefst vijf supportersclubs en zullen massaal naar het Terschuerenpark afzakken. "Het is nu al zeker dat er 500 Aalst-supporters met twintig bussen en onder politie-escorte naar hier afzakken", vertelt burgemeester Bart Dochy. "We gokken in totaal op 700 tot 1.000 bezoekers. Het is een risicomatch, want sommige Aalst-supporters hebben geen al te beste reputatie."

Aparte bierkramen

Dat betekent dat de gemeente, de politie en de club een tandje moeten bijsteken. "Bezoekers en thuissupporters worden van in het begin van elkaar gescheiden", zegt de burgemeester. "Bezoekers kunnen terecht in de staantribunes, de zitjes zijn voor fans van de thuisploeg. We voorzien ook voldoende sanitair en aparte bierkramen. Ik ben ook zelf aanwezig om alles op vlak van beveiliging persoonlijk te overzien." Er worden ook extra spotters en stewards ingezet. Niet alleen Winkel Sport, maar ook Eendracht Aalst brengt extra personeel mee. "Er is ook een glasverbod én een parkeerverbod in de wijk naast het stadion. Bovendien heeft de burgemeester een speciaal besluit getekend waardoor fans met een stadionverbod een GAS-boete kunnen krijgen als ze in de buurt opdagen", zegt Stefaan Vannieuwenhuyse van de lokale politie.

Subtiel oogje in het zeil

"Uiteraard houden we een extra oogje in het zeil, maar dat zal niet met expliciet machtsvertoon zijn. Ik ben nog altijd van mening dat een goede dialoog meer effect heeft dan de wapenstok. Veel van de maatregelen waren al eens van kracht voor de match tegen Racing Mechelen, maar nu is alles nog wat aangescherpt en zijn er extra stewards. Ook wie het veld na afloop bestormt, zal bestraft worden."


De supporters van Winkel Sport mogen straks dan wel beduidend in de minderheid zijn, toch zullen ze zich straks niet laten kennen.


"We zullen hen extra hard toeschreeuwen en aanmoedigen", beloven Delphine Dupont en haar vader Gilbert. Zij en enkele andere fans hebben de roodzwarte clubkleuren alvast klaarliggen. "We laten ons niet intimideren. Bovendien hebben we ooit nog in de 92ste minuut tegen Aalst gewonnen. Alles kan dus nog."


Ook fans Axel Roels en Arno Dutry zijn er gerust in. "We beloven dat we ons vel duur zullen verkopen. We zullen als een echte twaalfde man achter onze spelers staan."