Wielertoeristen zwaargewond na kruisen tractor in donkere smalle landelijke straat

Het kruisen van een groepje wielertoeristen met een tractor in de Veldekenswegel in Lede liep dinsdagavond totaal fout. Twee fietsers raakten zwaargewond.

Door een verkeerd manoeuvre, het aantikken van de tractor of een aanrijding door de tractor gingen verschillende fietsers tegen de vlakte. Een iemand was er bijzonder erg aan toe. Hij werd onder begeleiding van een mug-team naar het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst gevoerd. Een tweede fietser raakte eveneens zwaar gewond. Die werd naar het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst gebracht. 

Hoe het ongeval, in de smalle bocht net voorbij de laatste boerderij komende van Impe, gebeurde is niet helemaal duidelijk. “Een groepje fietsers wou de tractor - die richting Lede reed - kruisen, maar verder onderzoek moet uitwijzen wat precies de omstandigheden waren”, vertelt hoofdcommissaris Luk Lacaeyse van de lokale politiezone Erpe-Mere/Lede. “Twee personen liepen lichamelijk letsel op. Zij werden allebei buiten levensgevaar voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.”

Verkeersdeskundige

“Omwille van de techniciteit en de omstandigheden werd een verkeersdeskundige ter plaatse gevraagd. Die moet uitmaken hoe het ongeval kon gebeuren”, geeft Lacaeyse nog mee. De tractor stond in elk geval volledig rechts op de weg, waardoor er ruim een meter doorgang was voor de fietsers die in de andere rijrichting reden. Volgens ooggetuigen hadden de fietsers voldoende verlichting en waren ze duidelijk zichtbaar.

Door het ongeval en in afwachting van de komst van de verkeersdeskundige bleef de landelijke en onverlichte weg lange tijd afgesloten voor het verkeer. Dat betekende dat nogal wat automobilisten in de smalle donkere landelijke weg rechtsomkeer moesten maken. Pas omstreeks 22.15 uur werd de weg vrijgemaakt.

Twee fietsers raakten zwaar gewond bij het kruisen van de tractor in de Veldekenswegel in Impe.
Koen Moreau Twee fietsers raakten zwaar gewond bij het kruisen van de tractor in de Veldekenswegel in Impe.
Het ongeval gebeurde in de smalle bocht net voorbij de laatste boerderij in de Veldekenswegel komende van Impe.
Koen Moreau Het ongeval gebeurde in de smalle bocht net voorbij de laatste boerderij in de Veldekenswegel komende van Impe.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Warrant

  Ik was er net rond 20:30. De politie vertelde mijn voorganger dat ze iemand hebben moeten klem rijden. Nu blijkt het een ongeval te zijn. Wielrenners en tractoren, beide zijn helaas niet altijd een voorbeeld van voorzichtig rijgedrag. Als je daar fietsers ziet aankomen kan je best stoppen, zowel als personenwagen en als tractor. Ik doe dat altijd, heer in het verkeer...PS : Ook voor een gewone fietser is dat daar te smal om veilig rijdende tractor te kruisen.

 • Marc Van Looy

  Wielertoeristen in het donker, geen licht, geen reflectoren en geen bel op koersfiets waarschijnlijk (zoals gewoonlijk)!? En stoppen en aan de kant gaan staan kon ook niet vanwege gemiddelde snelheid en tijd niet in gedrang brengen.

 • Rene Dannau

  hier zie je ze ook nooit achter elkaar op het fietspad maar op de baan alle auto's hinderen en middenvinger in de lucht en als je toch passeert word je auto vol gespuwd.

 • Geert Vlasschaert

  Reden de fietsers dan achter mekaar om de tractor te kruisen?

 • Patrick Rasschaert

  Als je het fietsgedrag van veel wielertoeristen ziet is een ongeval snel gebeurd.