Oppositie klaagt aan: “Geen bestuursprogramma of budgetten maar wel duizenden euro’s cadeautjes”

Gemeentehuis Lede.
Koen Moreau Gemeentehuis Lede.
Oppositiepartij Open Lede is bijzonder scherp voor de nieuwe coalitie van CD&V, Groen en De Coöperatie. “Van een beleidsprogramma is geen sprake, maar zonder budget worden wel links en rechts cadeautjes uitgedeeld en centen uitgegeven”, ongezien zegt Peter Venneman.

De man kaartte tijdens de gemeenteraad aan dat er wel bijzonder weinig achtergrond was voor het toekennen van 10.000 euro subsidie voor de organisatie van het nieuwe multimediaal massaspektakel ter vervanging van de Mariale Processie. “Een prachtig initiatief dat onze gemeente op de kaart zet”, aldus Venneman. Toch stelt hij zich serieus vragen bij de toekenning van 10.000 euro subsidie. “Een extreem kort briefje, amper een maand voor de eerste voorstelling, met twee zinnetjes om ‘indien de mogelijkheid bestaat in de loop van de maand april een subsidiebedrag van 10.000 euro in uitbetaling te geven’ volstond. Geen inzage in de financiële situatie of uitleg over noodzakelijkheid.”

De man wijst er op dat op die manier nog heel veel vragen zullen en kunnen ingediend worden. “Aangezien er nog geen beleidsprogramma is, vermoed ik dat dergelijke initiatieven en dergelijke beknopte aanvragen voortaan allemaal in aanmerking komen voor subsidies.” De subsidie werd uiteindelijk door de meerderheid goedgekeurd, maar met een zelfde redenering dwong Venneman de meerderheid hun voorstel om twee deelnemende fietsploegen aan de 1.000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker elk 250 euro te schenken in de frigo te stoppen. “Dergelijke beleidskeuzes voor lange termijn zijn wij zeer genegen. De criteria zijn ons onduidelijk, maar het is tof dat ook dergelijke initiatieven in de toekomst op ondersteuning kunnen rekenen.”

Venneman diende daarop een amendement in om deze uitzonderlijke subsidie voor alle toekomstige initiatieven open te stellen. Omwille van het financiële risico konden de meerderheidspartijen niet anders dan de beslissing over dit voorstel en de reeds toegezegde subsidie in de koelkast te stoppen en te verdagen. “Zaken die helemaal niet nodig zouden zijn indien de bestuurspartijen een uitgeschreven visie en financieel plan achter de hand hebben.” Even later passeerde ook tijdens de OCMW-raad nog een cheque van 5.000 euro voor toetreding aan een nieuwe intercommunale. “Ook hiervoor is nog geen budget voorzien. Onbegrijpelijk dat je geld begint uit te geven vooraleer je weet hoeveel je beschikbaar hebt”, besluit Venneman.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.