Medebewoners laten koppel vastzitten in defecte lift

KWARTIER LANG OP ALARMKNOP GEDUWD, MAAR NIEMAND REAGEERDE

Godelieve en Etienne zaten zondag meer dan een half uur vast in de lift.
Foto Frank Eeckhout Godelieve en Etienne zaten zondag meer dan een half uur vast in de lift.
Ruim 17 minuten hebben Godelieve Galle (66) en haar man Etienne Hoebeke (67) uit Lede zondag op de alarmknop van de lift in Residentie Corum geduwd, maar geen enkele medebewoner deed moeite om eens te komen kijken. "Toen mijn vrouw begon te zweten en wegdraaide, heb ik met mijn gsm het noodnummer gebeld waarna de brandweer ons kwam redden", vertelt Etienne.

Al 19 jaar wonen Godelieve en Etienne in een appartement op de tweede verdieping van Residentie Corum in de Broeder De Saedeleerstraat en nog nooit waren er problemen met de lift. Tot het koppel zondag kort voor de middag nog maar eens de lift instapte om nog snel wat inkopen te doen. "De lift blokkeerde tussen de tweede en eerste verdieping. Ook het licht viel uit waardoor we plots in het donker tegen elkaar aan stonden", doet Etienne zijn verhaal. Door op de alarmknop te duwen hoopten de zestigers de medebewoners te alarmeren zodat die hulp konden halen. "Maar niemand gaf ook maar enig teken van leven. Liefst 17 minuten lang hebben we op die knop staan duwen tot we hoofdpijn kregen van de sirene. Toen mijn vrouw het ook nog eens benauwd kreeg en dreigde flauw te vallen, hebben ik met mijn gsm het noodnummer gebeld. Tien minuten later stond de brandweer hier en nog eens tien minuten later stonden we weer in de gang. Ik was verbouwereerd toen ik drie bewoners achter de brandweermannen zag staan kijken maar nog voor we een woord konden zeggen, draaiden ze zich al om en liepen ze de trap af."

Huisregelement

Godelieve en Etienne zijn kwaad dat niemand van de medebewoners hen is komen helpen. "Nochtans komen ze altijd bij ons aankloppen als er problemen zijn. Lampen in de gangen worden door mij vervangen en ook het onderhoud op de parking neem ik voor mijn rekening. Als we zelf eens in nood zitten, laten ze ons gewoon stikken. Nochtans staat er in het huisreglement duidelijk vemeld dat in geval van nood de bewoners elkaar moeten helpen. Als ik enkelen daar de dag nadien over aanspreek, hadden ze ofwel niets gehoord of dachten ze dat het een autoalarm was." Het koppel looft de snelheid waarmee de brandweer van Lede de zaak zondag afhandelde. "Eén brandweerman zocht meteen contact en informeerde constant naar onze gezondheidstoestand. Eénmaal bevrijd vroegen ze of we verzorging nodig hadden. Gelukkig had ik mijn gsm bij want anders hadden we daar misschien de hele dag gezeten en waren we wel gestikt", zucht Etienne.

Plan trekken

Na het voorval heeft de man zijn conclusies getrokken. "Sociale contacten met je buren worden blijkbaar steeds schaarser. We leven in een wereld waarin het ieder voor zich is. Als wij nog eens iemand zien sukkelen met inkopen of als er bij hen op de gang een lamp moet vervangen worden, kunnen ze voortaan ook hun plan trekken", besluit Etienne.