Kwibus heeft nu echte brouwerij

GROTERE VRAAG DWINGT BROUWER TOT VERHUIS EN AUTOMATISATIE

De installatie van Danny Hoffelinck garandeert een sneller brouwproces.
Foto Moreau De installatie van Danny Hoffelinck garandeert een sneller brouwproces.
De artisanale brouwerijen in onze regio doen het uitermate goed. Zo goed dat hobbybrouwer Danny Hoffelinck (46) uit Mere het brouwproces van de Kwibus verhuisde van de berging achter zijn huis naar een nieuw pand in Oordegem. "Mijn woonkamer en keuken zijn dus niet langer warme kamers", lacht hij.

De verhuis van de ketels waarin de drie Kwibus-biersoorten gebrouwen worden, was al een tijd aangekondigd. In 2010 waren er plannen om te verhuizen naar de Vijverstraat in Mere, maar de groei van de brouwerij stak daar een stokje voor. "Toen brouwden we duizend flesjes per maand, maar dat liep snel op." Het brouwen in ons land zit dan ook in de lift. Net werd nog bekendgemaakt dat ons land opnieuw een 250-tal brouwerijen telt. Toen Danny startte, waren er dat amper iets meer dan de helft. "Sinds kort lever ik aan Nederland en India. Momenteel blijkt er ook interesse uit Frankrijk en er is ook steeds meer interesse in bier op maat waarbij mensen met een eigen recept mijn installatie gebruiken."


De verhuis en uitbreiding naar Klinkaard in Oordegem was dan ook broodnodig. Na meer dan een jaar voorbereiden zijn de nieuwe ketels daar operationeel. "De nieuwe brouwinstallatie in Klinkaard kwam met drie containers uit China. Het pand heb ik in mijn vrije dagen zo goed als helemaal opgeknapt." Die vrije dagen zijn nochtans zeldzaam aangezien Danny ook nog aan de slag blijft als glazenwasser. "Misschien komt de dag dat ik kan leven van de brouwerij", knipoogt hij.


De capaciteit is intussen serieus gestegen. "Thuis brouwde ik op het einde 500 liter bier per week. Hier kan ik nu tot 10 tot 12.000 liter per week gaan en ook het bottelen gaat net iets vlotter." Handmatig flesje per flesje vullen, behoort definitief tot het verleden dankzij de professionele en volautomatische vulinstallatie van Duitse makelij. "Die vult 2.000 flesjes per uur. Een geweldige vooruitgang." De investering voor de nieuwe locatie en installatie was niet gering. "Maar op de bank brengt het geld toch niets op en lenen was nog nooit zo goedkoop."

Houten bakken weg

Met de groei en automatisering verdwijnen op termijn de zelfgetimmerde houten bakken, het handelsmerk van brouwerij Danny. "De eerste duizend timmerde ik zelf en nadien lieten we er 500 maken. Helaas blijkt het hout niet zo stevig en voor het eerst blijken plastic bakken goedkoper." Danny ziet het zitten in zijn nieuwe stek. "Eens de degustatieruimte afgewerkt, organiseren we hier ook bezoeken", klinkt het enthousiast. De huiswinkel in de Kerkveldstraat blijft bestaan." Info via 053/83.58.95 en op www.brdanny.be.