Kleinste opkomst ooit voor speelplein door hittegolf: “Breng je kinderen enkel als het echt nodig is”

Enkele van de weinig aanwezige kinderen zoeken verkoeling in door de moni's zelfgebouwd zwembad.
Koen Moreau Enkele van de weinig aanwezige kinderen zoeken verkoeling in door de moni's zelfgebouwd zwembad.
De monitoren van speelplein Krawietel uit Lede kregen gisteren amper 35 kinderen over de vloer. Kwaad zijn ze daar niet voor. Integendeel. “We promoten momenteel om vooral niet te komen.”

Het gemeentelijk speelplein in deelgemeente Wanzele lijkt alles te hebben om de tropische temperaturen – woensdagnamiddag al 38 graden in de schaduw - te doorstaan: een gloednieuw gebouw en veel schaduwplekjes dankzij tal van bomen. “Desondanks is het hier echt puffen”, vertelt hoofdanimator Jan Matthijs. Nochtans werd deze week net nog zonnewering geïnstalleerd in het gebouw en voerde de jeugddienst een lading ventilatoren aan.

Van een kapotte tuinslang werd een vernevelaar gemaakt en her en der werden zwembadjes geplaatst. “We doen alles wat nodig is bij een code rood. Zo lopen er permanent twee monitoren rond met zonnecrème en drinken, maar eigenlijk is het geen weer om veel te doen”, vult collega hoofdanimator Silke Proesmans aan.

Nogal wat ouders en spelertjes hebben dat alvast begrepen. Woensdag daagden slechts 35 kinderen op. “Normaal hebben we rond de 100 kinderen en tijdens het bouwverlof durft dat al eens terugvallen tot 75, maar dit hebben we nog nooit gezien.” Toch zijn de moni’s niet boos. “We hebben aan het hek langs de straatkant expliciet een oproep gehangen om de kinderen thuis te houden, maar hopen uiteraard dat het weer snel draaglijk wordt zodat we er opnieuw volop tegenaan kunnen gaan.”

Aan het straathek hangt een oproep om niet naar het speelplein in Wanzele te komen.
Koen Moreau Aan het straathek hangt een oproep om niet naar het speelplein in Wanzele te komen.
De talrijke bomen op het speelplein van Wanzele zorgen voor voldoende schaduwplekken.
Koen Moreau De talrijke bomen op het speelplein van Wanzele zorgen voor voldoende schaduwplekken.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.