Geheime zitting was niet bedoeld om politici uit de wind te zetten (al was dat wel het gevolg)

Was ‘voorakkoord’ tussen CD&V en ‘Forza’ Lede Vlaams (Belang) en Zinvol doorgestoken kaart?

De gemeenteraad verliep vrijdagavond in afwezigheid van burgemeester Roland Uyttendaele (CD&V).
Koen Moreau De gemeenteraad verliep vrijdagavond in afwezigheid van burgemeester Roland Uyttendaele (CD&V).
Was het Leedse gemeentebestuur al maanden op de hoogte van de fraude bij het feestcomité? Die vraag stelt zich nadat gewezen gemeenteraadslid Filip Bauters (Lede Vlaams en Zinvol) een e-mail van 19 maart 2018 op Facebook gooide. In de correspondentie tussen hem en schepen Elke Meganck (CD&V), schrijft die laatste dat er ‘praktische problemen’ met de boekhouding zijn.

De fraudezaak bij het feestcomité van Lede verhit nu ook op politiek niveau de gemoederen. Nadat het plotse verdwijnen van 10.000 euro in het begin nog werd afgedaan als een ‘slordige boekhouding’, blijkt er nu inderdaad meer aan de hand te zijn. Dat vermoeden wordt alleszins gesterkt door een e-mail die afgelopen weekend werd gedeeld door Filip Bauters (Lede Vlaams en Zinvol).

Praktische problemen

De e-mail doet vermoeden dat het gemeentebestuur mogelijk al meer dan een jaar op de hoogte was van de fraude bij het feestcomité. In die correspondentie, daterend van maart 2018, stelt bevoegd schepen Elke Meganck (CD&V) op de hoogte te zijn van “praktische problemen” met de boekhouding van het feestcomité en er werk van te maken om er “beter zicht op te krijgen”. 

De opvallende zaak zorgde ervoor dat vrijdag een extra gemeenteraad werd ingesteld. Die was voor iedereen toegankelijk, maar al snel werd beslist om de raad achter gesloten deuren voort te zetten. “Enkel en alleen om het vrijwaren van de persoonlijke levenssfeer te garanderen van de leden van het feestcomité”, gaf gemeenteraadsvoorzitter Jo Maebe (Groen) als reden. “Het mag duidelijk zijn dat het functioneren binnen het politieke mandaat als gemeenteraadslid of schepen niet behoort tot de persoonlijke levenssfeer”, geeft Maebe nog mee. 

Het is dus onduidelijk wat er precies allemaal is gezegd op de geheime zitting én of ook daar de mail ter sprake is gekomen. Indien dat laatste wel het geval was, werden er in elk geval geen conclusies uit getrokken door de gemeenteraadsleden. Iets wat vreemd is, want het mag duidelijk zijn dat er tot voor kort helemaal geen “beter zicht” was op de “praktische problemen” met de boekhouding van het gemeentelijk feestcomité.

Voorakkoord?

Ook opvallend: oppositiepartij Lede Vlaams & Zinvol interpelleerde na de mail van maart in geen enkele van de volgende gemeenteraden naar de stand van zaken van de boekhouding. Dat zou er op kunnen wijzen dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 effectief een voorakkoord was tussen CD&V en de extreem-rechtse partij, zoals eerder al werd beweerd. Mogelijk deed CD&V dat om zo de lastige oppositie - met succes - het zwijgen op te leggen en het fraudedossier in de doofpot te steken. Maar aangezien dat voorakkoord toch nog werd ingeruild voor een coalitie met Groen en De Coöperatie, lijkt het dat Filip Bauters van Lede Vlaams en Zinvol geen enkele reden meer heeft om het gesjoemel nog langer te verzwijgen.

Lees ook: Publiek buitengegooid tijdens broeierige gemeenteraad over financiële fraude bij gemeentelijk feestcomité
Lees ook:
Gemeentebestuur schakelt geen politie, maar wel bedrijfsrevisor in om boekhouding Feestcomité te onderzoeken
Lees ook:
Boekhoudkundig ‘probleempje’ ontdekt bij gemeentelijk carnavalscomité
Lees ook:
Na 16 uur stilte ontkent CD&V Lede intentie om cordon sanitaire te doorbreken
Lees ook:
Cordon sanitaire doorbroken (maar CD&V koos voor andere coalitie)

De e-mail die Bauters online plaatste werpt een ander licht op de zaak.
RV De e-mail die Bauters online plaatste werpt een ander licht op de zaak.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.