Fairtradefietstocht houdt halt aan Champagnehuis Brondeel

Etienne Brondeel bij de wijnraken waarvan Les Perles d'Etienne worden gemaakt.
Koen Moreau Etienne Brondeel bij de wijnraken waarvan Les Perles d'Etienne worden gemaakt.
Vier studenten van de Odisee Hogeschool Aalst organiseren nu zondag een fairtrade fietstocht. Eerste stop is bij wijnbouwer Etienne Brondeel, die al 20 jaar wijngaard 'Kapellegoed' heeft aan de Grote Kapel.

"Jaarlijks leveren mijn 230 wijnranken ongeveer 500 kilogram druiven op", vertelt hij. Die druiven zijn goed voor 4 à 600 flessen wijn. "Geen gewone wijn, maar overwegend mousserende wijn zoals in de Champagnestreek." Hoe dat precies in zijn werk gaat, vertelt de man zondagnamiddag. "Ik toon mijn wijngaard, druivenontsteler en - bij gebrek aan maagden - hydraulische pers", lacht hij. In zijn wijnhuis geeft hij vervolgens een woordje uitleg over de botteling. Het volledig proces van het ontstaan van de eigen Brut Chauvage Les Perles d'Etienne tonen is onmogelijk. "Tussen plukken en uitschenken zit minstens drie jaar." Druiven proeven staat evenmin op het programma. "Wijndruiven zijn eerder klein en nogal zuur, maar met mijn helling van 1 centimeter per meter is mijn grond wel perfect geschikt voor de Pinot Noir, Pinot Gris en Chardonet die hier groeit. Helaas hebben de ranken dit jaar door de late vorst nogal geleden."


De fietstocht gaat van start om 14 uur aan GC De Volkskring in de Kasteeldreef in Lede en houdt ook nog halte bij een geitenboerderij, een VELT-moestuinier en ambachtelijke slagersatelier. (KMJ)