Experten bekvechten over letsels vermoorde Maria

VERDEDIGING WIL BESCHULDIGING HERKWALIFICEREN NAAR OPZETTELIJKE SLAGEN MET DOOD TO GEVOLG

Sven Audenaert met advocaten Frank Scheerlinck en Anthony Mallego.
Foto Geert De Rycke Sven Audenaert met advocaten Frank Scheerlinck en Anthony Mallego.
Ligt de oorzaak van de dood van Maria Van Leuven aan letsels als gevolg van een val na een duw, of meerdere slagen? Daar bekvechtten gisteren twee gerechtsexperten over in de Dendermondse rechtbank. Sven Audenaert blijft er alleszins bij dat hij zijn oma maar één slag gaf toen hij haar geld probeerde te bemachtigen. Audenaert staat terecht voor roofmoord.

Sven Audenaert (31) wordt ervan beschuldigd dat hij in juli 2014 zijn grootmoeder Maria Van Leuven (80) doodde, in haar eigen keuken. De vrouw werd er gevonden door een kennis. Van de dader ontbrak aanvankelijk elk spoor. Een paar weken geleden bekende Audenaert. Hij was uit geweest op de spaarpot van zijn oma, goed voor zo'n 120.000 euro. Audenaert bleef er wel altijd bij dat hij de vrouw niet dood had gewild. "Ik wilde enkel het geld", beweerde hij.


Gisteren gaf hij zelf, op vraag van de rechter, wat meer details over wat er zich op die bewuste avond had afgespeeld in de woning van zijn grootmoeder. "Ik ben frontaal tegen haar opgebotst toen ik binnen kwam, in een fractie van een seconde", vertelde de beklaagde. "Het is gewoon gebeurd, een spijtig voorval. Daarop is ze gevallen. Het klopt dat ik haar daarna nog eens geslagen heb met een geldkistje dat ik gaan halen was. Maar dat was maar één slag."

Twee experten

Er werden twee experten opgetrommeld om klaarheid te scheppen in de versie van Audenaert. Volgens gerechtsarts Jacobs had het slachtoffer zeven impactletsels, die volgens hem onmogelijk afkomstig kunnen zijn van één slag. "Aan het hoofd alleen al waren er vijf verwondingen, aan beide zijden, met een hersenbloeding tot gevolg", verklaarde hij. "En dan was er nog een bloeding in de buikwand en een gebroken rib. Dat kan allemaal niet van één eenvoudige slag afkomstig zijn, dat is te kort door de bocht."


De tegenexpert die gisteren werd opgetrommeld, blijft echter beweren dat het wel mogelijk is dat Maria verschillende verwondingen vertoonde, ook al kreeg ze maar één duw en één slag. "Ze krijgt een duw, valt vervolgens tegen de kachel en dan op de grond. Dat is al goed voor drie letsels bijvoorbeeld", legde hij uit. "De letsels zijn dus niet afkomstig van een slag, wel van de gevolgen van de val die erop volgde."


Stiefzoon van de vermoorde Maria, Eddy C. kon gisteren bij momenten zijn emoties amper bedwingen.


Tijdens het verhoor van de experten scheelde het zelfs niet veel of hijzelf en beklaagde Sven A. gingen in de clinch. Een politieagent, die voor veiligheid in de zittingszaal moest zorgen, vatte dan post tussen beiden om te voorkomen dat de situatie uit de hand liep.

Herkwalificatie

Voor de verdediging van Audenaert komt de stelling van de tegenexpert goed van pas. Advocaten Frank Scheerlinck en Anthony Mallego zouden graag de beschuldiging van roofmoord geherkwalificeerd zien naar opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Dat zullen ze op 24 januari kunnen uitleggen, want dan wordt dit proces voortgezet.