Buren organiseren weggeefstraat

GULLE GEVERS GEZOCHT OM STRAAT TE VULLEN MET GRATIS SPULLEN

De buren van de Grote Kapellelaan slaan de handen in elkaar voor de eerste 'weggeefstraat' en vieren tegelijkertijd het 400-jarig bestaan van de kapel (foto achteraan) in hun straat.
Koen Moreau De buren van de Grote Kapellelaan slaan de handen in elkaar voor de eerste 'weggeefstraat' en vieren tegelijkertijd het 400-jarig bestaan van de kapel (foto achteraan) in hun straat.
In navolging van de talrijke internetinitiatieven waarbij spulletjes gratis weggegeven en verloot worden, organiseren de buren van de Grote Kapellelaan op 12 september een 'weggeefstraat'. "We gaan proberen om het internetsucces in de echte wereld te kopiëren."

Op sociaalnetwerksite Facebook zijn er momenteel liefst vijf 'Freecycle' of 'Gratis' groepen te vinden waar Ledenaars gratis spullen kunnen weggeven en vinden. "Omdat die initiatieven meer en meer succes hebben, leek het ons een leuk idee dat eens in het echt te proberen", vertelt bedenker en initiatiefnemer Simon Coppens. Het 400-jarig bestaan van de Grote Kapel in de gelijknamige straat leek dan ook het uitgelezen moment. "Ons tweejaarlijks buurtfeest wordt daardoor een XL-editie waarop - na het gezamenlijke middagmaal met de buren - iedereen welkom is in een verkeersvrije straat."

Controle

Een kerkelijke verjaardag wordt het feest niet. "We hebben de deken gecontacteerd maar die was niet geïnteresseerd. We houden het dus gewoon op een gezellig samenzijn met verschillende kinderactiviteiten waaronder een speelparcours, gekke kapsels, schminkstand en goochelaar." En er is dus ook een 'weggeefstraat'. "Iedereen die wil proeven van het plezier van het geven, kan hier met spullen die nog kunnen dienen anderen gratis gelukkig maken." Concreet kunnen gevers om 14.30 uur hun spulletjes, dat kan gaan van kleine spullen of foto's van grotere moeilijke verplaatsbare zaken tot groenten en fruit, opstellen. "Zelf houden we een kleine controle om te garanderen dat het hier geen containerpark wordt en om de interessante spullen voor te behouden voor een verlotingstafel." Om 15 uur kan iedereen die dat wenst een kijkje nemen. "Bezoekers krijgen een beperkt aantal jetons waarmee ze bij de gevers 'aankopen' kunnen doen. We doen dit om graaien tegen te gaan en iedereen de kans te geven iets leuks te vinden." Om 17 uur worden de leukste spullen verloot onder de geïnteresseerden. "Nadien is het de bedoeling dat niet weggegeven spullen terug naar huis worden meegenomen."

Activiteiten

De buren zorgen 's avonds nog voor een gezellige en boeiende avond. Ook Jeugdtheater Prikkel komt langs. Zij voeren om 16 en 18 uur 'De heks is verliefd' op. Om 17 uur worden in de kapel verhaaltjes voorgelezen. "Vanaf 19 uur brengt het 7-koppige 'Wally en de technisch werklozen', winnaar van de publiekprijs tijdens de laatste Nekka Nacht, met accordeons en trompetgeweld sfeervolle Nederlandstalige muziek." Als afsluiter is er om 21 uur een indrukwekkend vuurspektakel met Hot Rod. Alle activiteiten zijn gratis. Meer informatie en inschrijven voor de weggeefstraat zijn te verkijgen via mail naar grotekapel@gmail.com.